5-6 sertliğinde olan turkuaz ( firuze ), Fosfat Mineralleri grubundandır. Bünyesinde Fosfat, Bakır ve Alüminyum bulunur. Turkuaz taşı (Firuze) saydam olmayan opak ve mumsu bir yapıdadır. Gök mavisinden turkuaz mavisine, yeşil mavi ve mavi gri renklerde mavinin en güzel renklerinde bulunabilir. En kaliteli firuze taşı, içinde damar veya çizgi olmayan gök mavisi renklilerdir ancak içerisinde altın renkli birkaç nokta yada damarlar bulunduran firuzeler de oldukça güzeller ve çok fazla tercih ediliyorlar. Sertlik derecesi 5-6 arası olduğu için rahatlıkla takı ve mücevher yapımında kullanılabilen bir taştır. Turkuaz taşının çıkarıldığı başlıca yerler Amerika, israil, Meksika, Tibet, Şili, Avustralya, İran, Afganistan’dır.

Her zaman şans ve uğur getirdiğine, nazardan koruduğuna inanılan bir taş olmuştur. Firuze gök mavisi ile yeşil renk arasındaki bütün renk tonlarında olabilir. Turkuaz taşına yeşil rengi veren içerisindeki demir yada krom iken,  mavi rengini veren bünyesindeki bakırdır. Her ikisi birleştiğinde ise harika turkuaz renge sahip olur.

Çakralar : Boğaz, sindirim

Turkuaz aynı zamanda bünyesinde su bulunduran bir taş olduğu için güneş ışığı yada aşırı sıcaklardan korunmalıdır. Aksi halde taşın yapısında bozulmalar olacaktır.Taşın yapısında bozulma olduğunda rengi değişir ve daha yeşilimsi bir hal alır. Tam tersi durumda Firuze gözenekli bir yapıda olduğu için suyu çekme özelliği de vardır. Turkuaz taşı faydalarından en iyi şekilde faydalanmak için tene değmesi gerekir. Turkuaz Taşı temizliğinde kesinlikle kimyasal madde kullanılmamalıdır.

Boğa, ikizler, başak, aslan, terazi, yay, burçlarını temsil eder.