Volkanlar patladığında tıpkı obsidyen taşları gibi lav taşları oluşur. Lav bir yanardağdan fırlar ve aşağı doğru akar. Bu inanılmaz derecede sıcak sıvı kaya kuruduktan sonra bir lav taşına dönüşür. Bu süreçlerden dolayı lav taşı yeniden doğuş taşı olarakta kabul edilir. Pek çok uzman, onları oluşturan yanardağın ateşli gücü olduğunu, pek çok iyileştirici özelliği olan lav taşlarına yol açtığını düşünüyor.

Volkanik olayların gerçekleştiği bölgelerde çıkarılan bu doğal taş, yüksek ısılarda bir çok bileşenin bir araya gelip erimesi ve daha sonra taşlaşması ile ortaya çıkmaktadır. İçerdiği mineraller açısından oldukça zengin olan lav taşının faydaları da oldukça fazladır. İçerisinde bulunan zengin mineraller sayesinde (çoğunlukla demir, magnezyum, çinko, kalsiyum, potasyum gibi) çakralarda etkilidir.

Günümüzde lav taşı kullanım alanlarından biri de aromaterapi olmuştur. Lav taşı yağı çeken ve uzun süre bünyesinde tutabilen gözenekli yapısı sayesinde aromaterapi yağları ile birlikte kullanılabilmektedir.