Lal Garnet Taşı Kullanım Alanları ve Özellikleri

Doğada bulunan en değerli taşlardan biri lal taşı olarak bilinir. En eski çağlardan beri bu taşın stresi azalttığına inanılır.  Sevgili taşı olarak da kabul edilen taşı insanlar bir şükran göstergesi olarak birbirlerine hediye ederdi. Uzun yıllar içerisinde oluşumunu tamamlamış olan lal granet taşı birbirinden farklı renkler ile toprağa uyum sağlayan taşlardan biridir. Dünyada çıkarıldığı yerler ise: Avustralya, Afrika, Alaska, Tanzanya, Meksika, Arjantin ve Zimbabve‘dir.

Lal Granet Taşı Nedir?

Dairesel ya da oval biçiminde bulunan doğal lal taşı farklı renklerde görülebilir. Fakat taşın ana rengi koyu kırmızıdır. Görülen diğer renkler ise: yeşil, turuncu, kahverengi, sarı gibi çeşitli renklerdir. Ayrıca renkler arasında erkek türü koyu kırmızı, dişi türü ise açık kırmızı olarak görülür.

Nar meyvesinin tohumlarına benzerliği ile bilindiği için granet adını almıştır. Bununla birlikte farklı pek çok isim ile de kullanılabilmektedir. Bu isimler ise: shorlomit, melanom; leykogarnet, unlu biti, Bechet, Ural granettir. Canlandırıcı ve kudretli olarak bilinir ve farklı birçok anlama sahiptir. Merhamet taşı ya da hayal kuran isimlerini de almıştır. Yeryüzünde var olan başkalaşmış kayaçlar ile farklı kayaçların içerisinde mevcut olan doğal silikat grubundaki taşlardan biridir.

Antik çağlardan beri bilinen garnet taşı değeri firavun mezarlarına yerleştirildiği için günümüze kadar süregelmiştir. Bununla birlikte Eski Roma ve Sümerliler için de değerli bir taş olarak görülmüştür.

Kızılderililer, Mayalar ve Afrika’da bulunan kabileler de taşın büyülü bir gücü olduğuna inanıp, taşı kutsal bir taş olarak kabul etmişlerdir. Eski çağlardan beri bu taş hem silah yapımında hem de askerler savaşa giderken muska olarak kullanmışlardır. Ayrıca bu taş 12 İbrani kabilesinden birini temsil eden Aarons göğüs plakasında bulunan değerli taşlardan biridir.

Lal Taşı Özellikleri

  •  Lal taşının yönetici gezegeni Mars, elementi ise ateştir. Kova, aslan, koç ve başak burçlarıyla bağdaştırılmıştır.
  •  Taşın ismi Latince kökenli olup nar anlamına gelir. Taşın görüntüsü de kırmızı nar tanelerine benzemektedir.
  •  En çok kullanılan renk ise kırmızı garnet taşı rengidir.
  •  Bağlılık ve hakikat taşı olarak bilinen lal taşı pek çok kültürde kutsal olarak kabul edilmiştir.
  •  Eski zamanlardan beri kıymetli bir mücevher olarak görülmüştür.

Zamanla granet taşı hakkında birçok efsane ve gelenek oluşmuştur. Hatta çok eski çağlarda bulunan bir mezarda bir adamın taktığı kolyede garnet lal taşı görülmüştür. 

Yine eski zamanlarda bu taşların depresyonu azalttığı, kötü rüya görmeyi engellediği, karaciğer hastalıklarına yarar sağladığı ve kanamaları azalttığı düşünülür.

Bir efsaneye göre de Nuh peygamber gece olduğunda karanlık gemiyi aydınlatmak için lal taşında yararlanmıştır. Eski çağlarda kuyumcular tarafından da sıkça çeşitli takı yapımında kullanılmıştır. Doğal taş olarak bilinen lal garnet taşı özellikleri taşın tercih edilmesini arttıran faktörler arasındadır.

Lal Garnet Taşı Faydaları 

  •  Bedeni temizlediği, canlandırdığı ve güçlendirdiğine inanılır.
  •  Ayrıca garnet lal taşı faydaları arasında romatizma ağrılarının geçmesini kolaylaştırır.  
  •  Erkeklerin lal taşını kasıklarının üzerine koyduğunda üreme organları için fayda sağlayarak doğurganlığı arttırdığına inanılır.
  •  Kadınlarda rahmin üzerine koyulduğunda üremeyi arttırdığı söylenir.  
  •  İlhamı ve yaratıcılığı olumlu yönde etkiler.  
  •  Şimdiki ana bağlı olarak yaşamaya yardımcı olur.
  •  Negatif enerjiyi pozitif enerjiye, krizi de fırsata dönüştürerek olumlu enerji sağlar.
  •  Ayrıca yeşil garnet taşı görülen rüyaları hatırlatmada yardımcı olur.

Lal Taşını Özel Yapan Şey Nedir?

Değerli taş olarak bilinen lal taşı faydaları ile kişilerin sağlığını iyileştirmede yarar sağladığı bilinmektedir. Negatif enerjiyi pozitif enerjiye dönüştürmeye yardımcı olarak iyi şans getirir. Yaygın olarak bulabildiği için özellikle enerjisi düşük ve özgüveni zayıf kişilere yardımcı olur.

Bir inanışa göre bir kişi kavganın ya da çatışmanın geldiğini fark ettiğinde taşa dokunur ya da taşı sıkarsa anlaşmazlığın çözülmesine olanak sağladığı söylenir.

Lal Taşı Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Kişilerin bilezik ya da bileklik olarak taktığında enerjisini yükseltmeye yardımcı olur.
  • Uyurken başucuna koyulduğunda kabuslardan koruduğuna inanılır.
  • Meditasyon yaparken kullanıldığında kalp çakrasını açmaya yardımcı olup enerjinin dengelemesini sağlar.
  • Tılsım ve iyi şans getirmek için kullanılabilir.
  • Bir inanışa göre garnet taşı bileklik olarak takıldığında eşini kaybeden ve yas tutan bireylere duygularını hafifletmek için yardımcı olduğu biliniyor.
  • Yatak ve yastıkların altına konulduğunda kötü rüya görmeyi engellediğine inanılır.

Lal Taşı ve Astroloji

Doğum tarihinin insanın yaşamını etkilediğine inanılır. Bununla birlikte taş seçiminin de bireylerin yaşamının yönleri üzerinde bir etkiye sahip olduğuna inanılır. Aralık ve ocak ayları arasında doğan kişilerin taşları olarak bilinir. Hem ocak ayı hem de aralık ayında doğan kişiler geleneksel bir doğum taşı için gerçek lal taşı kullanabilirler.

Burçlara bakıldığında ise: kova, başak, aslan, oğlak burcuna dahil olan kişilerin kullanabileceği bir taştır.  Kova burcu kişisel yaşamında mutlu olmak ve kariyer basamakları başarılı bir şekilde çıkmak için granet taşından yardım alabilir.

Oğlak burçları özveri ile çalışmayı seven burçlar arasındadır. Granet taşı oğlaklar için yardımcı ve uyarıcı bir taş olarak görülür. Koç burçları için özellikle kırmızı garnet taşı kullanımının burca enerji verdiği bilinmektedir.

Gerçek Lal Taşı Nasıl Anlaşılır?

Doğal bir orijinal lal taşı kesime derinlemesine bakıldığında fark edilebilir. Genel olarak en yaygın kesimler, yuvarlak ya da zümrüt olarak görülür. Gerçek bir granet lal taşı ise muazzam bir kesimle kalın bir yapıya sahiptir. Ayrıca muhteşem kalıntılara sahiptir.

Sahte lal taşı laboratuvarda oluşturulur. Sahte görüntüsünü cam, florit ya da doğal lal şeklini, görünümünü veren maddelerden yapılır. Fakat kırmızı lal taşını anlamak zor değildir; çünkü kırmızı lal taşı yakutu andıran bir renge sahiptir.

Her lal garnet taşı farklı optik özelliklere ve filtrelere sahiptir. Bir granet taşının sahte olup olmadığını anlamak için kullanılabilecek en kolay yöntem kaynar su yöntemidir. Lal taşını kaynar suya bıraktığınızda rengi solmaya ya da erimeye başlarsa sahte olduğunu anlayabilirsiniz.

Lal Taşı Kullanımı

Lal taşı hem erkek hem de kadınlar için gün içerisinde farklı şekillerde kullanılabilir. Bununla birlikte garnet lal taşı kullanımı için en pratik yol ise cüzdanınızda, cebinizde ya da çantanızda kullanmaktır.

Bu taşı aksesuar olarak kullanmak da özelliklerinden ve şık görüntüsünden yararlanmanızı sağlayacaktır. Lal granet taşı bileklik ya da kolye olarak kullanabilirsiniz.

Hem dayanaklı hem de değerli bir taş olduğu için her türlü aksesuar yapımında kullanılır. Özellikle yeşil lal taşı özel günlerde şıklığınızı tamamlayacak bir aksesuar olarak takabilirsiniz.

Lal Taşı Nasıl Temizlenir?

Doğal garnet taş özelliklerinden faydalanmak için temizlenip arındırılması gerekir. Taşın sertliği 6.5- 7.7 olması nedeniyle su ile temizlenmek için oldukça uydundur. Lal taşının temizlenmesi için suyun altında 5 dakika yıkanması yeterli olabilir. Ayrıca hazırlamış olduğunuz sirkeli ya da tuzlu suyun içerisinde 10 dakika bekleterek de temizleyebilirsiniz. Yine güneşin altında 1 gün bekletilerek arındırması yapılabilen lal taşı eğer çok fazla bekletilirse rengi solabilir. Bu yüzden sürede aşırıya kaçılmamalıdır.