Kyanit Taşı Nedir ve Nasıl Bir Taştır?

İyileştirici ve değerli bir taş olarak bilinen kyanit taşı meditasyon ve uyum taşı olarak bilinir. Özellikle yüksek basınca dayanaklı olması nedeniyle yapısal olarak sağlamdır. Bundan dolayı da bu taşın işlenmesi oldukça zor ve zahmetlidir.

Taş adını Abraham Werner tarafından taşın ortak bir türü olan mavi anlamına gelen Kyanos sözcüğünden almaktadır. İsmin kökeni Yunancadan gelmektedir. Taş farklı renklerde görünebilse de isminin anlamı mavi sözcüğünden gelir. Bunun nedeni olarak da taş ilk kez keşfedildiğinde yaygın olarak mavi renkte bulunmasına bağlı olduğu söylenmektedir.

Taşta görülebilecek diğer renkler ise: turuncu, siyah, çivit mavisi ve yeşil renkleridir. Özellikle siyah kyanit taşı diğer renklerden daha farklı özelliklere sahip olması ile bilinir.

Kyanit Taşı ve Özellikleri

  •  Yeryüzünde farklı pek çok renkte bulunabilir. Fakat genel olarak mavi beyaz ve yarı şeffaf renkte renk skalasına sahiptir. Bununla birlikte bazen mavi kyanit taşının üzerinde siyah ya da kahverengi damarlarda görülebilmektedir.
  • Taş 4,5-6,5 arasında sertliğe ve 3.58 özgünlüğe sahiptir.
  • Doğal kyanit taşı özellikleri ve muhteşem görüntüsü nedeniyle evlerde süs eşyası ya da aksesuar olarak kullanılmaktadır.
  • Ayrıca antik çağlarda pusula olarak yön bulabilmek için kullanıldığı biliniyor.
  • Taşa farklı açılardan bakıldığında farklı renklerde gözükebilir. Yanardöner özelliğe sahiptir.
  • Bazı kişiler tarafından kyanit taşı, huzur ve sakinlik taşı olarak bilinir. Özellikle uykusuzluk problemi olan kişilere yastığının altına koyulduğu sürece uykusuzluk ve yorgunluk için yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Farklı özelliklere sahip olan siyah kyanit taşı özellikleri arasında meditasyon yapan kişilere yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Çakraları hizalamaya yardımcı olup meditasyon sırasında bedenin topraklanmasını sağlar.

Kyanit Taşı Nerede Bulunur?

Kyanit taşı kaynaklarının bulunduğu yerler arasında: Kenya, Amerika, Rusya, Kamboçya, İsviçre yer almaktadır. Bununla birlikte 1950’li yıllarda Nepal’de yapılan yeni bir keşif ile muhteşem şeffaflıkta ve renkte kyanit taşı bulunmuştur. Bulunan kyanit taşı kolye ve bileklik yapımında kullanılmaktadır.

Kyanit Taşı Faydaları Nelerdir?

  • Kyanit taşı negatif düşünceleri arındırmaya yardımcı olarak pozitif düşünceler üzerinde etki kurulmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Eski çağlardan bu zamana kadar şans taşı olarak bilinir.  Aşırı sinirli olan kişilerin sinirlerini dengelemekte yardımcı olur. Bununla birlikte zihin karışıklığını önlemeye yardımcı olmaktadır.
  • Doğal kyanit taşı faydaları arasında kişinin ruhsal duygusal gelişimine yardımcı olarak destek verdiğine inanılmaktadır. Uyum sağlayamayan insanlarda ve önemli görevlerde ve kurulan diğer ilişkilerde olumlu açıdan yardımcı olur.
  • Bir inanışa göre eğer bir grup insana hitap ederken kyanit taşını üzerinizde taşırsanız; kişilerin sorduğu soruları yanıtlamada ve doğaçlama ihtiyacı duyduğunuzda yardımcı olduğuna inanılır.
  • Kyanit doğal taş sahip olduğu frekans ile bireylerin ilgi alanlarını, becerilerini, bilgilerini kısacası tüm yönlerini olumlu yönde etkileyerek yardımcı olur.
  • Kişilerin daha kararlı olmasına yardımcı olur.
  • Daha mantıklı düşünmeye teşvik ettiği bilinir.
  • Kişinin enerji alanında oluşmuş tıkanıklıklara sebep olan duygusal kalıplara kişinin kendini teslim etmesine yardımcı olur.
  • Öfkeyi, hayal kırıklıklarını ve yanılmaları gidermeye yardımcıdır.
  • Boyun çevresinde kullanıldığında boyun bölgesindeki yorgunluğu ve ağrıları gidermede yardımcı etki gösterir.
  • Öfkeyi yatıştırarak duygusal bir travma geçirmiş ya da hayal kırıklığına uğramış kişilerin kullanması sonucunda kyanit taşı olumlu etki göstererek yardımcı olur.
  • Sükûnet ve huzur verir.
  • Blue kyanit olarak da adlandırılan mavi kyanit taşı zenginlik ve kariyer taşı olarak bilinmektedir. Genişleme ve olgunlaşma anlamına da gelmektedir. Vücudumuza herhangi bir şekilde temas ettiğinde şans getirdiğine inanılır. Kariyer planlarını gerçekleştirmek isteyenler için etki gösteren bir taş olarak görülmektedir. 

Kyanit Taşı Kullanım Alanları

Takı alanında, diğerlerinden daha pahalı olan mavi safir taşına alternatif olarak uygun fiyatlı kullanılabilir. Fakat takı alanında sınırlı olarak kullanılır; çünkü değişken setlik yapısı vardır.

Sert kesimi ile uygun olan aksesuarlar olarak kolye ucu ve küpe şeklinde kullanılması daha uydundur. Bununla birlikte kyanit taşı bileklik hem şık görüntüsü hem de farklı etkileri nedeniyle diğer takılarla kullanılmalıdır. En fazla beyaz altın ve gümüş takılarla uyum sağlar.  

Takılar üzerinde kullanılmasının yanı sıra evlerde süs eşyası olarak da kullanılabilir. Böylece ortamda bulunan negatif enerjiyi pozitif enerjiye dönüştürmek içi yardımcı olur. Huzur ve sakinlik sağlar.

Kişiler, küçük parçalar halinde cüzdanlarında ya da ceplerinde de taşıyabilir. Yanında taşıyan kişilerin özgüvenli olmasına, pozitif düşünmesine ve daha mantıklı kararlar vermesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte yastığın altına koyulan kyanit taşı sabaha kadar düzenli uyku uyumanıza ve sabah daha dinç bir şekilde uyanmanıza yardımcı olduğu bilinir.

Kyanit Taşı Astronomi Uyumu  

Kyanit taşı diğer doğal taşlar gibi geleneksel bir burç taşı değildir. Doğal kyanit taşı renkleri ile burç uyumu olduğu söylenebilir. Örneğin mavi renkli kyanit taşı baharın başlangıcında doğan kişilerin doğum taşlarından biri olarak görülmektedir. Diğer renklerdeki kyanit taşları 20 Ocak ile 18 Şubat ayları arasında doğan kişilerin kullanabileceği doğum taşı olarak kabul edilir.

Renkli kyanit taşları gerek çıkarılmasının zorluğu gerek nadir bulunması nedeniyle değerlidir. Belirtilen tarihte doğan kişilere hakikat, huzur, şans, bilgelik ve haysiyet getirdiği söylenmektedir. Bununla birlikte yeşil kyanit taşı özellikleri ise 20 Nisan ve 20 Mayıs ayları arasında, baharın tam ortasında doğan kişiler üzerinde etki yarattığı yönündedir. Doğum taşı olarak bilinen kyanit taşı bu kişiler için: sağlık, şans, huzur, başarı ve bilgelik getirdiğine inanılır.

Kyanit Taşı Bakımı Nasıl Yapılır?

Mohs cetveline göre yapılan ölçümlerde 4,5 ile 6,5 arasında çıkan bu taşın sertliği diğer taşlara oranla daha düşüktür. Bu yüzden çok kırılgan ve çok yumuşak olmasa da kyanit taşı temizliği ve bakımı yapılırken dikkatli olunması önerilir.

Az miktarda akan suyun altına tutup daha sonrasında nemli bir bez ile silip temizliğini yapabilirsiniz. Çünkü taşın sertliği su ile temizlenmesi için oldukça uygundur. Takı olarak üretilmiş olan kyanit taşını kullanmadığınız zamanlarda bir kesenin içinde saklamanız hem taşın çizilmesine engel olur hem de zarar görmesini önler.

Taşın temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken bir unsur kimyasal ürünler ve deterjanlardır. Taşın temizliğinde deterjan, sabun ya da diğer kimyasal ürünlerin kullanılması yapısını bozabileceği için dikkat edilmelidir.