Kunzit Taşı Nasıl Bir Taştır?

Yakın tarihte bulunmuş olan kunzit taşı 1902 tarihinde taş uzmanı George Frederick Kunz tarafından Kaliforniya’da keşfedilmiştir.  Geç keşfedilmesi nedeniyle genç değerli taşlar arasında yer alır. Taşa Kunzit ismi de taşın bulucusu tarafından konulmuştur.

Oldukça güzel, ilgi çekici ve değerli bir taştır. Kunzit kristal veya kunzite crystal de denmektedir. Silikat ve doğal alüminyum ağırlıklı bir taştır. Lityum ve magnezyumun aşırı ısı ve güneşe maruz kalmasıyla oluşmuş bir taştır.

Taş kırılgan bir yapıya sahip olduğu için işlenişi oldukça güçtür. Bu yüzden kunzit taşı değeri diğer taşlara oranla daha da fazladır. Neredeyse mücevher kadar değerlidir. Dikkat çekici bir görünüme sahiptir. Genellikle pembe ve mor renklerde görülür. Fakat taşa dikkatli bakıldığında mor ile pembe rengi arasındaki pek çok rengi bünyesinde barındırdığını görebilirsiniz.

Kunzit Taşı Özellikleri

Taşın sertlik derecesi 6,5- 7 arasında değişmektedir. Genellikle soluk pembe bir rengi vardır. Fakat bazı zamanlar oldukça yoğun ve parlak bir renge bürünebilir. Bununla birlikte kunzit doğal taş rengini manganez adı verilen elementin izlerine borçludur. Fakat renkler uzun süre kuvvetli ışığa maruz kaldığında solar. Bu yüzden takı olarak kullanılan kunzit taşının bakımının ve muhafazasının iyi yapılması gerekir.

Kunzit taşı kuvvetli bir pleokroik olup, taşın görüldüğü açıya bağlı olarak farklı renk skalasına sahip olabilir. Taştaki kristallerin altları ve üstleri en derin rengi gösterir. Taş muazzam bir şeffaflıkta oluşur. Taşların çoğu temiz bir görünüme sahip olmasına rağmen kırıklara benzer şekiller görülebilir.

Kunzit taşı yaygın olarak sarı spodümen ve gizli yeşil form taşlarını da içeren spodümen ailesine aittir. Parlatıldığında camsı yapıya benzer bir parlaklık sergiler. Ayrıca kunzit taşı özellikleri arasında taşın enerjisine inananlar için karşılıklı anlaşmayı ve iletişimi olumlu şekilde etkiler.

Duygu taşıdır. Camsı bir saydamlığa sahiptir. Düzleştirilmiş prizmatik şekiller halinde dikey çizgilerden oluşur. Bölünmesi taşın kesilmesini zorlaştırsa da muazzam mücevherlere dönüştürebilir.

Oldukça soluk bir renge sahip olan kunzit taşının koyu gölgeleri daha yüksek bir değerdedir. Ayrıca kunzit taşı rengi ısı geliştirilen bazı türleri olmasına rağmen gerçek kunzit direkt olarak ışığa tutulduğunda ve uzun süre ışığa maruz kaldığında renginde solma meydana gelebilir.

Kunzit taşı ile bazı taşlar birbiri ile kullanıldıklarında özelliklerini daha iyi gösterebilir. Bu taşlar ise: morganit, gül kuvars, pembe turmalin taşlarıdır.

Kunzit taşı; Brezilya, Kanada, Pakistan, Kaliforniya, Kuzey Carolina, Güney Dakota, Afganistan, Burma, Madagaskar’da bulunur.

Kunzit Taşı Faydaları

Ruhsal Faydaları

Kunzit taşının doğal gücüne inanların yararlanabileceği özellikleri ve kunzit taşı faydası şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişilerde oluşan aşağılık kompleksi ile savaşır.
  • Başkalarına hoşgörü duymanızı sağlar.
  • Yaratıcılığı arttırır.
  • Depresyonu hafifletmeye yardımcı olur.
  • Tüm olumsuz enerjiyi giderip, vücudun etrafındaki olumsuz enerjiyi güçlendirir.
  • Olumlu düşünülmesini sağlar.
  • Kişiye sakinlik verir.
  • Kişilerde oluşan travma sonrası stres bozukluğu gibi duygusal sıkıntıların tedavisinde kullanılabilir.
  • Şimdiki anda yaşamanızı kolaylaştırarak, kaygı ve endişeleri azaltır.
  • Duygu kontrol sorunu yaşayan kişilerde sakinleştirici bir etki yaratır.
  • Pozitif yaklaşımlar edinilmesini sağlar.
  • Heyecanın kontrol edilmesini kolaylaştırır.

Fiziksel Faydaları

Özellikle yeşil kunzit taşı faydası timüs bezinin düzensizliklerini gidermeyi kolaylaştırabilir. Bunun dışında yardımcı olduğu faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bağışıklık sistemini uyarır.
  • Uyuşturucu, alkol ya da sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması sürecine katkı sağlar.

Kunzit Taşı Nasıl Temizlenir?

Kunzit taşının sertliği su ile temizlemek için uygundur. Sabunlu su ve fırça ya da yumuşak bir bez yardımı ile temizlenebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise kunzit taşı temizliği yapılırken sert kimyasal ürünler, deterjanlar, temizlik ürünleri ya da buhar uygulaması kullanılmamalıdır. Ayrıca kunzit taşı aşırı güneş ışığına maruz kaldığında renginde solma meydana geleceğinden güneş altına bırakarak temizliği yapılmamalıdır. Kunzit taşı kolye, bileklik ve diğer aksesuarların çizilmemesi için yumuşak yapıda bir bez içinde saklanması önerilir.

Gerçek Kunzit Taşı Nasıl Anlaşılır?

Gerçek bir kunzit taşı görüntüsünden anlaşılabilir. Fakat görüntüsünden anlaşılmayan kunzit taşı için birkaç yöntem mevcuttur. Zor işlenmesi açısından oldukça değerli ve pahalı bir taş olan kunzit taşının imitasyon ürünleri yapılabilir.

İmitasyon ürünler ucuz taşların kunzit taşı renklerine boyanması ile oluşturulur. Dış boyaları aynı şekilde benzetilen ürünlerin iç kısımları kendi renklerinde olur. Ürün dışardan bakıldığında direkt olarak anlaşılmıyorsa iç kısmına bakıp, iç kısmı ile dış kısmının uyuşmasından anlaşılabilir.

Taşı kırarak da iç kısmı ile dış kısmının uyumuna bakabiliriz. Taşı çakmak ile ısıtarak da gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Çünkü sahte ürünlerin sadece dışı boyanır ve çakmakla ısıtıldığında taşın kendi rengi ortaya çıkar. Fakat ısıtma işleminde aşırıya kaçmamak önemlidir. Aşırı ısıtılan kunzit taşı rengi değişebilir. Tüm bu yöntemlerden en garantilisi ise üniversitelerin arkeoloji ya da biyoenerji bölümlerine gidip taşı kontrol ettirmektir. Üniversitede yapılan basit uygulamalar sayesinde taşın gerçek olup olmadığı anlaşılabilir.

Kunzit Taşı Burç Uyumu

Soluk ve hoş pembe rengi ile kunzit taşı 22 Ekim ile 20 Kasım ayları arasında doğan kişilerin doğum taşıdır. Aynı zamanda kış gündönümünden sonra 21 Aralık ve 19 Ocak ayları arasında yani yılın yeni zamanına geçilirken doğan kişilerin de doğum taşıdır. Bu taş bu aylarda doğan kişilere sezgi ve hayal gücü getirir.

Doğal kunzit taşı etkileri aslan, akrep, boğa burcuna dahil olan kişiler tarafından daha rahat anlaşılabilirken bu kişilerin burç taşı olarak görülmektedir. Kunzit taşı diğer doğal taşlar gibi geleneksel bir doğum taşı olarak kullanılabilir. Böylece bu burca sahip sevdiğiniz kişiler için kunzit taşı anlamlı bir hediye olabilir.

Kunzit Taşı Nerelerde Kullanılır? 

Nötr ve soluk renk tonları ve çekici enerjisi ile aksesuarlarda kullanılabilir. Taşı cildinize doğrudan tutmak da enerji sağlayabilmektedir. Taşın enerjisine inanlar tarafından yastığın altına koyularak enerji sağlanabilir. Güzel ve şık görüntüsü ile kunzit taşı kolye bileklik ve diğer takılar ile kullanılabilir.

Bu taşlardan yapılmış takıları düzenli olarak takmak aura alanınıza yakın tuttuğunuzdan dolayı enerji verebilir. Aynı zamanda ham kütle şeklindeki kunzit taşını evinizde bulundurabilirsiniz.

Meditasyon yaparken kunzit taşı kullanmak zihin ve kalp arasındaki bağı kurmaya yardımcı olur. Daha derin bir meditasyon ortamına girilmesini sağlar. Uyumsuzluğun ortadan kaldırılmasını kolaylaştırır.