Krizopras Taşı Nedir ve Nasıl Bir Taştır? 

Kalsedon grubunun bir üyesi olan krizopras taşı krizopraz olarak da telaffuz edilir. İngilizce karşılığı ise Chrysoprase’dır. Taşın rengi soluk yeşil ya da sarımsı yeşil gibi kendine özel bir renktir. Taşa yeliş rengini veren element ise nikeldir. Elementin yoğunluğuna göre yeşil renk koyulaşabilir. Taşın rengi genelde elma yeşili iken koyu yeşile kadar değişiklik gösterebilir.

Heliotrop taşı ile karıştırabilir; çünkü bu taş ile oldukça birbirlerine benzemektedir. Kuvars ailesine mensup olan ve şeffaf olmayan üyelerinden farklı olan krizopras sahip olduğu renk ile diğer taşlardan ayrılır. Krizopras sözcüğü yunanca chrysos kelimesinden yani pırasa ve altın sözcüklerinden türemiştir. En eski çağlardan beri mühür taşları olarak yüzük ve takılarda kullanılmıştır.

Krizopras Taşı Özellikleri

 Opak ya da yarı saydam olarak görülen krizopras taşının sertliği 6-7 arasındadır. Venüs taşı olarak da isimlendirilen taş kalsedon ailesinin en nadir bulunan ve en değerli taşıdır. Eski kuyumcular bu taşı genellikle zümrüt ile karıştırmıştır. Fakat zümrüt yeşil rengini kromdan alırken krizopras nikelden alır. Dolayısıyla yüzyıllardan beri kullanılmakta ve değer görmektedir.

Doğal krizopras taşı özellikleri arasında galibiyet ve başarı taşı olarak bilinen özelliği de vardır. Taş genel olarak katılaşmış bir magmanın farklılaşmaya başladığı yerlerde kromit ve nikel gibi maden oluşumlarına paralel olarak yeşil renkte görülür.

Yapısında az miktarda nikel bulunur. Krizopras taşı kaynaklarının bulunduğu yerler ise: Rusya, Polonya, Almanya, Batı Avustralya, Queensland, Arizona, Brezilya ve Kaliforniya’dır. Ayrıca Polonya 14. yüzyılda en büyük krizopras kaynağına sahipti. Türkiye’de de Biga’da koyu yeşil, Manisa Alaşehir’de sarımsı yeşil krizopras oluşumları mevcuttur. Bu yüzden ülkemizde krizopras taşından yapılan takılar sıklıkla kullanılır.

Krizopras Taşı Hikayesi ve Anlamı

 Taşın anlamı iki sözcükten meydana gelmektedir. Kriz Yunan dilinde altın veya sarı anlamına gelir. Böylece yeşil rengine atıfta bulunulur. Antik Roma döneminde hoş ve canlı renge sahip olmasından dolayı sıklıkla takı ve süs eşyalarının yapımında kullanılmıştır. Ayrıca krizopras taşı İskender tarafından savaşta parlak bir kuşak olarak kullanılırdı.

Ø  Hikayeye göre İskender Hindistan’daki seferinden dönünce Fırat nehrinde yıkanmak için kemerini bir kenara bıraktı. Nehrin kenarında duran kemeri yılan geldi ve ısırdı. Daha sonra taş suya düştü. İskender krizopras taşını kaybettikten sonra hiçbir savaşı kazanamadı. Bu hikaye İskender döneminde bu yana halk arasında anlatılmaktadır. 

1920’li yıllarda ise Mısır firavunlarından olan Tutankamon’un mezarının keşfinden sonra Art Nouveau’un döneminde tekrar canlandı ve sıklıkla kullanıldı.

Krizopras Taşı Faydaları

Ruhsal Faydaları

Krizopras taşının şifalı gücüne inanların yararlanabileceği krizopras taşı faydaları ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Duygusal dengeyi destekler.
  • Güven hissi verir.
  • Bencillikten uzaklaştırır.
  • Kötü rüya görmeyi engeller.
  • Yetenekleri ortaya çıkarır.
  • Psikolojik açıdan sakinleştirici etkisi vardır.
  • Sahibine içgörü kazandırır.
  • Kişinin kendi kendini kabullenmesine yardımcı olur.
  • Başkalarını yargılamanın önüne geçer.
  • Korku hissini en aza indirger.
  • Hayal gücünün harekete geçirilmesini sağlar.
  • Bilinçli ve bilinçsiz bir zihin arasında denge kurulmasını sağlar.
  • Neşe ve mutluluk verir.
  • İlham ve yenilikçi fikirler verir.
  • Aşağılık ve üstünlük komplekslerini dengelemenize yardımcı olur.
  • Dürtüsel davranışların üstesinden gelmeyi kolaylaştırır.
  • Şefkat hissini güçlendirir.
  • Özellikle sarı krizopras taşı zihinsel netliği sağlamaya yardımcı olur.
  • Taşı kullanan kişi bilinçaltındaki pozitif enerjiden etkilenerek mutlu ve sakin hisseder.
  • Kişisel çatışmaların çözümüne yardımcı olur ve iç huzuru teşvik eder.

Fiziksel Faydaları

 Krizopras taşı vücutta detoks etkisi yaratarak atıkların atılmasına yardımcı olur. Bunun dışında krizopras taşının faydaları ve tedavi sürecine yardımcı olduğu yararlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İyileşmeyi ve yenilenmeyi destekler.
  • Genç görünümünüzü korumaya yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini rahatlatmayı kolaylaştırır.

Krizopras Taşı Burç Uyumu

 Hoş, yeşil rengi ile krizopras taşı 22 Mayıs 21 Haziran ayları arasında doğan bireylerin doğum taşıdır. Aynı zamanda yengeç burcu olarak bilinen ve 22 Haziran 21 Temmuz aylarında doğan kişilerin de doğum taşları krizopras taşıdır.

Bu taş bu aylar arasında doğan kişilere başarı ve enerji verir. Krizopras taşı diğer doğal taşlar gibi geleneksel doğum taşları arasında yer alır. Bununla birlikte krizopras taşı nazar için de etki ettiği düşünülür.

Krizopras Taşı ve Çakralar

 İnanç sistemine bağlı olarak çakraların fiziksel ve ruhsal bir enerji yaydığına inanılır. Solar Pleksus Çakrası dengede olmadığı zamanlarda kişi başka insanlara karşı zorba davranışlar sergileyebilir ve diğer insanları sıklıkla eleştirebilir. Dolayısıyla empati yeteneğine sahip olmak için bu taşın kullanılması gerektiğine inanılır. Bununla birlikte kalp çakrası dengesiz olduğunda ise kişi aniden öfkelenip sinirlenebilir. Kişi kimse tarafından sevilmediğini düşünebilir. 

Çakralara ve taşların gücüne inanlara göre; elinde krizopras taşı tutan kişi alt çakraları daha yüksek olan çakralarla birleştirebilir ve krizopras taşı kolye kullanarak bu kalp çakrasını kendinize daha yakın tutmuş olursunuz. Böylece doku yenilenmesine de yardımcı olursunuz.

Krizopras Taşı Nasıl Temizlenir?

 Krizopras taşının sertliği diğer doğal taşlarda olduğu gibi su ile temizlenmeye uygundur. Ilık bir su ve fırça yardımıyla krizopras taşının temizliğini yapabilirsiniz. Nemli bir ortamda saklanması renginde gri yansımalara neden olabilir.

Dikkat edilmesi gereken nokta sert kimyasal ürünler, deterjanlar ve sabunlar kullanılmamalıdır. Çünkü sert kimyasallar taşın özelliğini ve rengini kaybetmesine neden olabilir. Aynı zamanda krizopras taşı bileklik, yüzük ya da diğer takılarınızı çok fazla ısıya ya da güneş ışığına maruz bırakmanız taşın renginde solmalar meydana getirebilir. Güneş ışığı ile temizlenen diğer taşlardan ayırarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.

Krizopras Taşı Kullanım Alanları

Soluk ve hoş yeşil renge sahip olması ile aksesuar yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Taşı kullandığınız takılar yardımı ile doğrudan cildinize tutmak enerji almanıza yardımcı olur. Ayrıca taşların enerjisine inananlar için krizopras taşını yastığın altına koymak sabah enerjik uyanmanızı sağlayabilir.

Muhteşem yeşil rengi ve hoş görüntüsü ile krizopras taşı yüzük, kolye, bileklik ve diğer takılar ile kullanılabilir. Doğal taşlardan yapılmış takıları ve aksesuarları düzenli olarak kullanmak negatif enerjilerin emilmesini sağlayarak olumlu bir enerji verir. Bununla birlikte ham kütle şeklinde satılan krizopras taşını yine olumlu bir enerji için evinizde bulundurabilirsiniz.

Çakraları çalıştırdığına inanılan krizopras taşını meditasyon yaparken de kullanabilirsiniz. Zihin ve kalp arasındaki bağın kurulmasına yardımcı olan krizopras taşı daha derin bir meditasyon ortamına girilmesini sağlar.