Kedi Gözü Taşı Kullanımı ve Özellikleri

Hakkında ilginç hikâyeler ve birbirinden farklı mistik efsaneler bulunan kedi gözü taşı büyücülerin en çok tercih ettiği taşlardan biri olarak bilinmektedir. Hatta insanların, bu değerli taştan sevdikleri ya da kendileri için muska yaptığı bile söylenmektedir. Ürkütücü ve şaşırtıcı bir güce sahip olduğu için öncesinde bu taşın adının şeytan taşı olduğu ve sonradan değiştiği bilinmekte.

Kuvars grubuna ait taşlardan biri olan bu taş nadir görülen, popüler ve son derece değerli taşlar arasındadır. İlk kez jeolog Abraham Gottlob Werner tarafından 18. Yüzyılda keşfedilmiştir. Diğer kuvarslardan farklı olarak yanardöner özelliği gösterir. Dünyada sadece birkaç ülkeden çıkarılır. Hindistan, Tanzanya, Madagaskar, Sri Lanka, Brezilya, Çin ve Rusya çıkarıldığı ülkeler arasındadır.

Farklı bir kristal yapıya sahiptir. İçerisinde bulunan dikey lifler sayesinde kedi gözü şeklinde ışıldamalara sahiptir ve adını da buradan alır. Fakat bu görüntüyü yakalamak için kabaşon adı verilen bir kesim uygulanmalıdır yoksa istenilen görüntü elde edilemez.

Farklı renk skalasına sahip olan kedi gözü taşı renkleri ise maviden sarıya değişiklik gösterir. Bununla birlikte; beyaz, kırmızı, yeşil, bal rengi gibi renklerde de görülebilir. Erkeklerin en çok tercih ettiği aksesuarlardan biri olan tesbihlerde kırmızı kedi gözü tesbih popülerliğini korumaktadır.

Kedi Gözü Taşının Faydaları Nelerdir?

Doğal kedi gözü taşı faydaları saymakla bitmez. İnsanlar üzerinde hem ruhsal hem de fiziksel birçok faydası bulunmaktadır.

Ruh Sağlığı Üzerindeki Faydaları 

  • Topraklama taşı olarak bilinir ve kişilerin ruhsal sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.  
  • Koruyucu etkiye sahip bir taş olmakla birlikte bedeninizdeki enerjinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Taç, kalp ve göz çakrası ile birlikte çalışarak dağınık olan enerjiyi toparlar.
  • Bedeninizdeki olumsuz enerjileri uzaklaştırarak nazardan korur. İyi şans getirdiğine inanılır.
  • Güven ve huzur verir.
  • Negatif enerjiyi pozitif enerjiye dönüştürür. Stresli işlerde çalışan kişilerin de tercih etmesi gereken bu doğal taşın strese de iyi geldiği bilinmektedir. Yani stresli bir gün geriyorsanız kedi gözü bileklik kullanarak stresi en aza indirgeyebilirsiniz.
  • Kişiyi ön yargılardan uzaklaştırır. Taşın sahip olduğu enerji kişiye netlik ve sezgi gücü kazandırarak yeteneklerini geliştirmesini sağlar.
  • Kedi gözü taşını üzerinde taşıyan kişiye cömertlik ve alçak gönüllük kazandırdığı bilinir.
  • Kişinin konsantrasyonunu sağlama konusunda da oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Taşıyan kişiye refah getirdiği bilinir hatta kaybedilen servetin geri kazandırdığı bile söylenmektedir.

Beden Sağlığı Üzerindeki Faydaları

Kedi gözü taşının fiziksel sağlık üzerinde çeşitli etkileri olduğu bilinir. Baş ağrısı ve migrene iyi geldiğine inanılır. Gözleri güçlendirdiği ve göz hastalıklarına iyi geldiği de bilinmektedir. Gece görme problemlerine iyi gelir. Ayrıca kedi gözü doğal taş mutlu olmayı sağlar ve taşın tüm bu sağlık üzerine yararlı etkilerini sağladığı kaynağın da lifli ve kristal yapısı olduğu bilinmektedir.

Kedi gözü taşında DNA sisteminin oluşumuna yardımcı olan maddeler bulunur. Bununla birlikte metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Felç bayılma, zihin kaybı gibi problemlere iyi gelir. Cilt rahatsızlıklarının giderilmesini sağlar.

Görüldüğü gibi hem ruhsal hem de fiziksel birçok faydası bulunmaktadır. Bu yüzden kendinize ve sevdiklerinize alacağınız kedi gözü taşı anlamı olan değerli bir hediye olabilir.

Kedi Gözü Taşı Hangi Alanlarda Kullanılır?

İnsan sağlığı üzerinde çok fazla yararlı etkiye sahip olan kabaşon kesimli kedi gözü taşı kolye, yüzük, bilezik gibi farklı takılarda kullanılabilir. Hoş ve ilgi çeken görünümü sayesinde kişilerin üzerinde taşımak istediği doğal taşlar arasında öne çıkmaktadır. Nazara etkisi bulunan taş kütle şeklinde evlerde de bulundurulabilir. Ayrıca erkekler tespih ve yüzük gibi aksesuarlarda kullanabilir.

Kedi Gözü Taşının Özellikleri Nelerdir?

Kedi gözü taşının sertlik derecesi 8-8,5 civarındadır. Yüzük, bileklik gibi aksesuar eşyalarında rahatlıkla kullanılabilir. Kuvars grubuna ait olan kedi gözü taşı çeşitleri arasında ayrıca krizoberil taşı da bulunmaktadır. Kuvars grubuna ait olan taşın yapısı farklıdır ve içerisinde hava boşluğu bulunur.

Krizoberil taşı ise kuvars taşına göre daha değerli ve daha pahalıdır. Kedi gözü krizoberil taşının bir diğer özelliği ise hareket ettirildiğinde kedi gözünün açılıp kapanmasını andıran ve taşın tam merkezinde gümüş bir şerit oluşmasıdır. Bu özelliği ile taş, olağanüstü olarak kabul edilir. Ortada bulunan bu bandın açılıp kapanması chatoyancy olarak adlandırılır. Eğer ortada bulunan gümüş şerit iyi ortalanmışsa ve kırılmazsa taşın değeri daha da artar.

Krizoberil taşı da aynı şekilde nadir olarak bazı ülkelerde bulunur. Madagaskar, Hindistan ve Sri Lanka bölgelerinden çıkartılır. Ayrıca Hindistan ve Sri Lanka’dan çıkarılan taşlar diğer taşlara göre daha değerli olarak bilinir. Gerçek olan kedi gözü taşları oldukça değerlidir ve sahteleriyle karıştırmamak gerekir.

Kedi Gözü Taşı ve Astroloji

Kedi gözü doğal taşı, Hint astrolojisinde değerli bir taştır ve Ketu gezegeni ile ilişkilendirilir. Bu taş özellikle, doğum haritasını Ketu gezegenine yansıtmayan bireyler için ısrarla tavsiye edilir. Bu doğal taşın doğru kullanımı kişinin hayatını önemli derecede etkileyecek ve hafifletecektir.

Kişiyi itibar kaybetmekten koruduğuna inanılır. Kedi gözü taşının daha iyi etki etmesi ve en iyi sonucu vermesi için mantra ile enerjilendiriliyorken bal içerisinde de en az 10 dakika bekletilmesi gerekir. Ayrıca daha iyi etki etmesi için gerçek kedi taşı yüzüğü sağ elin orta parmağına takılmalıdır. Yine iyi bir sonuç almak için gümüş ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. Bu ayrıma dikkat edilmeli ve asla altın aksesuarlarla kullanılmamalıdır.

Kedi gözü taşını takmak için uygun olan gün ve saatler vardır. En doğru zaman çarşamba cumartesi olmakla birlikte en uygun saat de sabah günün ilk saatleridir.

Kedi Gözü Doğal Taşı ve Meslek Uyumu

Yaratıcılığı olumlu yönde etkilediği bilinen taşın, genellikle yaratıcı insanlar için uygun olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte diplomatların ve bilim insanlarının, sahip olduğu gücü ve özgüvenlerini daha da belirgin hale getirdiği için bu meslek gruplarının tercih etmesinin de uygun olduğu bilinmektedir.

Gerçek Kedi Gözü Taşı Nasıl Anlaşılır?

Taşlardaki benzersiz parıltı etkisi cabochon tekniği kullanarak elde edilir. Bu görünümü elde etmek için işlemden geçirilen bir kuvars taşıdır. Gerçek kedi gözü taşı maliyeti elmastan daha düşük değildir. Bununla birlikte aynı çekici görünüme sahip ve taklit edilebilecek taşlar bulunur. Bu taşların maliyeti daha düşüktür. Değerli olmasının yanında kedi gözü taşı özellikleri de fazla olduğu için sahtesinin yapılma ihtimali yüksek olup ayırt etmek de bir hayli zor olabilmektedir. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır.

·         Gerçek bir kedi gözü taşı yeşil ya da kahverengi bir parıltıya sahiptir; fakat sahte kedi gözü taşı herhangi bir parıltıya sahiptir. Bu noktada yeşil kedi gözü taşı sahte ya da gerçek olduğunun zor anlaşılabildiği taş olarak görülebilir.

·         Karanlığa yerleştirilen gerçek doğal taş, ışınların kırılmasından dolayı parlayabilme özelliğine sahipken sahte taş böyle bir özelliğe sahip değildir. Fakat gerçek olduğunu anlamak için farklı ipuçları olmasına rağmen ayırt etmek yine de zordur.

Kedi Gözü Taşı Burçları

Astrologlar, kedi gözü taşının evrensel bir kuvvete sahip olduğunu söylemekle birlikte herkese uygun olmadığını da belirtmektedirler. Zodyak kuşağının özelliklerine bağlı olarak iyileştirici ve büyülü özellikleri artıp azalabilmektedir. Değerli kedi gözü taşı burcu balık ve akreptir. Ayrıca boğa, koç, aslan burçlarıyla da ilişkilendirilmektedir. Bu burçlar üzerinde taşın büyülü ve iyileştirici özelliğini daha fazla hissedebilmektedir. Astrologlar tarafından bu burca sahip olan kişilerin yanlarında bu taşı taşıması önerilir.

Burcu terazi olan kadınlar tarafından tercih edildiğinde taş sahibini kadınsı, seksi ve huzurlu yapacaktır. Terazi burcu kadınının takacağı kedi gözü taşı küpe kişiye kendini daha iyi hissettirecektir. Ayrıca küpe kullanamayan kullanıcılar için kedi gözü taşı yüzük kullanarak da aynı etkiye ulaşabilirsiniz.

Kadınların aksine terazi ya da balık burcu erkekler de kedi gözü tesbih kullanarak bedenlerindeki huzurlu enerjiyi yakalayabilirler.

Doğal taşlar her burcu üzerinde olumlu fiziksel ve ruhsal etkilere sahiptir. Elbette kendi burcunuzla uyumlu bir doğal taşı kullanmanız etkisinin artmasına yardımcı olur.

Kedi Gözü Taşının Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Taşın sertliği 8-8,5 civarındadır ve bu sertlik suyla temizlenmesi için uygundur. Suyla doldurduğunuz kasenin içinde bekletilebilir ya da akan suyu altında temizleyebilirsiniz.

Bununla birlikte taşın enerjisini güneş ışığında da nötrleyebilirsiniz. Fakat bu işlemleri yaparken süreye dikkat etmeli, abartıya kaçmamalısınız. Çünkü taşın suyla ya da güneşle fazla teması taşın parlaklığını alabilir.

Tüm bu yöntemlerden daha güvenli olan bir yöntem ise tütsü yöntemidir. Adaçayını yakarak tütsüleme işlemi yapabilirsiniz. Adaçayı yüksek frekansta bir enerjiye sahip olduğu için hem sizin hem taşın hem de evinizin olumsuz enerjiden arınması için yardımcı olacaktır.