Kaplan Gözü Taşı Nedir ve Nerelerde Çıkarılır?

Kaplan gözü taşı doğal taşlar arasında kuvars grubunda yer alır. Sertlik derecesi 6,5-7 mohs değerindedir. Özgül ağırlığı 2,6 olan kalan gözü taşı renkleriyle oldukça ilgi çekicidir. Her doğal taşa rengini içeriğindeki mineraller verir. Kaplan gözü taşının içinde ise silika ve demir oksit mineralleri bulunmaktadır. Mavi asbest diye bilinen krosidolit liflerinin oluşturduğu doğal taşlardır.  

Kaplan gözü taşı çoğunlukla Avustralya, Güney Afrika ve Burma’da çıkarılmaktadır. Dünyadaki en iyi ve büyük kaplan gözü taşı rezervleri bu bölgelerde bulunmaktadır.

Eski çağlarda kaplan gözü faydaları keşfedildiğinden Kızılderililer, Budistler ve şamanlar tarafından kullanılmıştır. Daha çok şifa amaçlı kullanılmıştır. Eski roma döneminde ise askerleri koruduğuna inanıldığı için miğferlerin üzerine yerleştirilmiştir. Günümüzde kadar kaplan gözü taşı 1800’lü yıllardan itibaren popülaritesini arttırmaya devam başlamıştır.

Kaplan gözü taşı bağımsızlığı ve koruyuculuğu simgeler. Bu sebeple tarih boyunca devlet büyükleri tarafından kıyafetlerinde veya savaş aletlerinde kullanılmıştır. Kaplan gözü taşının diğer adı bağımsızlık taşıdır. Kaplan gözü kolye, bileklik, tespih gibi sürekli yanınızda bulundurabileceğiniz takı aksesuarlarından tercih ettiğinizde siz de bu taşın faydalarını görebilirsiniz.

Kaplan Gözü Taşının Görünüm Özelikleri

Kaplan gözü taşı özellikleri renk ve parlaklık bakımından diğer doğal taşlardan biraz öne çıkmaktadır. Renkleri ağırlıklı olarak kahverengi ve sarı tonlarındadır. Yanardöner, parlak cam gibi ve ipeksi bir görünüme sahiptir. Bu göz alıcı parlaklığından ve renklerinden dolayı takı aksesuarları yapımında oldukça fazla kullanılır. Renkleri tıpkı bir kaplan gözünü andırdığı için ‘kaplan gözü’ ismiyle anılmaktadır. Genel olarak kahverengi ve sarı tonlarındadır. Fakat bazı durumlarda mavi, sarı ve yeşil renklerinde de bulunabilirler.

Kaplan gözü taşının üzerinde beyaz çizgiler bulunur. Kaplan gözü taşının ham hali de parlaktır. Bu görünüm özelikleri sayesinde kaplan gözü taşı tespih, yüzük gibi takı aksesuarları erkekler tarafından çokça tercih edilirler. Kadınlar ise kolye kullanmayı tercih edebilirler. Kolye kullanımının avantajlarından biri kalp çakrasına yakın olmasıdır. Kaplan gözü taşının etki ettiği çakralardan biridir kalp çakrası.

Tercih edilme sebepleri sadece görünümüyle sınırlandırılamaz. Her doğal taşın olduğu gibi kaplan gözü taşının da fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerinde birçok etkisi bulunmaktadır.

Kaplan Gözü Taşı Metafiziksel Özellikleri

Kaplan gözü taşının etkili olduğu çakralar alın ve güneş sinir ağı çakralarıdır. Bu çakralardaki tıkanıklığı açarak uykusuzluk ve yorgunluk hissiden sizi kurtarır. Kaplan gözü taşının vücuttaki çakra noktası boğaz çukurudur.

Kaplan gözü taşı burcu özellikle yay burcudur. Fakat başak, oğlak ve akrep burçlarında da etkilidir. Bu burçlarda bulunan kişiler kaplan gözü taşını yanlarında taşırlarsa daha fazla fayda sağlayabilirler.

Kaplan Gözü Taşının Faydaları

Kaplan gözü taşı faydaları kullananlar tarafından onaylanmıştır. Bu faydaları beden sağlığımız ve ruh sağlığımız üzerine olarak iki şekilde gruplandırabiliriz.

Kaplan Gözü Taşı Beden Sağlığı Üzerine Faydaları

  • Alkol, sigara gibi bağımlılıklardan kurtulmaya yardımcı olabilir.
  • Uykusuzluğa iyi geldiği bilinmektedir ve kâbus gören çocuklarda kullanılabilir.
  • Epilepsi gibi beynin kontrolündeki rahatsızlıkların tedavi sürecine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
  • Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Enerji için ihtiyacımız olan glikoz ve minerallerin üretimini ve emilimini desteklediğine inanılmaktadır.

Kaplan Gözü Taşının Ruh Sağlığımız Üzerine Faydaları

  • Doğal taş kaplan gözü kullanımı insanın fiziksel ve ruhsal dayanıklılığını arttırır. Önümüze çıkan engellere takılmadan ilerlemeyi kolaylaştırır.
  • Güç ve cesaret taşı olarak bilinir.
  • İş yaşantımızda başarılı olmaya yardımcı olur.
  • Korku başta olmak üzere kıskançlık, kin ve nefret dolu duygularımızı yenmemizde etkilidir.
  • Bedenimizin enerjilerini dengeler.
  • Yaratıcılığınızı ortaya çıkarmada size yardımcı olur.
  • Depresyona olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
  • Güçlü enerjisi ile duygulara yön verir ve bu özelliğinden dolayı çiftler bu taşı kullanmayı tercih edebilirler. Kaplan gözü bileklik erkek ve kadın tarafından kullanabilir.
  • Fiziksel ve ruhsal bakımdan dengeli olmayı sağlar.
  • Paranoya ve şizofreni gibi ruh hastalıklarını olumlu etkiler ve yeniden ortaya çıkmalarına engel olur.
  • Nazara karşı koruyucu etkisi bulunduğuna inanılmaktadır.
  • Stresle başa çıkmada kaplan gözü taşından faydalanabilirsiniz.
  • Negatif enerjileri nötrleştirir.
  • İyi şans getirmesi içi kullanıldığı da olmuştur.
  • Kullanıldığı yere ve kişiye bolluk, bereket ve para getirdiğine inanılır.

Kaplan Gözü Taşı Nasıl Kullanılır?

Kaplan gözü taşını ihtiyacınız olduğunu hissettiğiniz anda elinize alıp yumuşak ipeksi dokusunu hissedebilirsiniz. Bilirsiniz ki doğal taşların en iyi etki şekli ten ile temas ettiği kullanım şeklidir. Kaplan gözü taşı yüzük, kolye, bileklik veya ham kütle kullanıyorsanız arada bir taşınıza dokunmanızda fayda vardır.

Ağrıları azalttığı bilindiğinden ağrıyan bölgeye kaplan gözü taşını bir bandaj yardımıyla sarabilirsiniz. Akut bronşit rahatsızlığı durumunda gece yatarken taşı vücudunuza değecek şekilde bulundurmanız rahatlamanızı sağlayabilir.

Kaplan gözü taşı, takı aksesuarları ve tespih olarak erkekler tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Kaplan gözü bileklik faydaları bilindiğinden çocuklarda kullanabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz kaplan gözü taşını sürekli yanında taşımış olacak ve tenine temas edecek. Gece yatmadan önce çıkaracaksa eğer yatağının başucuna koymasında fayda vardır. Çocuğunuz korkulu rüyalar görüyorsa, uykusuzluk problemi yaşıyorsa kaplan gözü taşı kullanabilirsiniz.


Kaplan Gözü Taşı Temizliği

Kaplan gözü taşı enerji nötrleyici özelliğinden dolayı negatif enerjileri zamanla bünyesinde biriktirir. Düzenli aralıklarla kullandığınız kaplan gözü taşını üzerinde biriken bu olumsuz enerjilerden arındırmanız gerekmektedir. Bunun için birçok yöntem bulunur. Bu yöntemlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

·         Akan su, deniz suyu, tuzlu su ile temizleme: Sertlik derecesi yüksek olan doğal taşlar için bu yöntem önerilir. Kaplan gözü taşı temizliği için en uygun yöntemlerden biri bu olabilir. Taşınızı akan suyun altında 5 dk. kadar tutabilirsiniz ya da deniz suyuna batırabilirsiniz. Deniz suyu bulamadığınız durumlarda kendiniz tuzlu su karışımı hazırlayarak taşınızı temizleyebilirsiniz. Tuzlu suyun içinde taşınızı 12-24 saat aralığında bekletebilirsiniz.

 ·  Toprağa gömerek temizleme: Doğal taşların topraktan çıkarıldığı düşünüldüğünde en etkili temizlenme yöntemlerinden biridir toprağa gömerek temizlemek. Kaplan gözü taşı için de uygun bir yöntemdir. Fakat kaplan gözü yüzük, kolye gibi takılarınız diğer metalleri de barındırdığından toprağa gömmek istemeyebilirsiniz. Yine de bu yöntemle taşınızı temizlemek istiyorsanız taşınızı 24 saat süreyle toprağa gömmelisiniz. Bunun için bahçenizi kullanabilirsiniz. Bahçeniz yok ise bir saksı da işinizi görür fakat saksıda canlı çiçek olmamalıdır. Aksi takdirde çiçeğiniz zarar görebilir. Taşınızı topraktan çıkardığınızda ise bir iki gün süreyle güneşte kurumaya bırakırsanız derinlemesine temizlik sağlamış olursunuz.

· Tütsü ile temizleme: Doğal taşınızı 5 dk. suyun altında tuttuktan sonra adaçayı ve ya sandal ağacı tütsüsü yakarak bu dumanın altında tutmanız gerekir. Dumanın taşın her bir noktasına temas etmesine özen göstermelisiniz.

Kaplan gözü tespih, bileklik, kolye ve yüzük gibi çok sık kullanılan takıların düzenli aralıklarla bu yöntemlerden biriyle temizlenmesi gerekmektedir.