Kan Taşı Nedir ve Özelikleri Nelerdir?

Kan taşı ismini duyanların aklında beliren soru elbette ki kan taşı nedir sorusu olur. Diğer doğal taşlar kadar bilinen bir taş değildir. Kan taşı aslında bir kalsedon çeşididir. Jasper ve kalsedon taşlarının birleşimi sonucu oluşur. Jasper taşındaki gibi kırmızı renkli lekelere sahiptir ve kalsedon taşı gibi koyu yeşil bir rengi vardır. Kan taşı üzerindeki bu kan kırmızı rengini içeriğindeki demir oksit mineralinden alır. Kan taşları helyotrop taşı adıyla da bilinir.

Kan taşları sığ derinliklerde, düşük sıcaklıklarda, çatlaklarda ve boşluklarda silika yönünden zengin yeraltı sularının çökelmesiyle oluşmaktadır.

Kan taşı doğal taş ailesinden kriptokristal bir kuvars taşıdır. En değerli rengi koyu bir orman yeşili olanlarıdır. Üzerindeki kan kırmızısı lekeler sanki gerçekten kan sıçramış gibi görünür. Güneşte fazla aldıkları zaman renkleri açılabilir. Açık yeşil ve hatta sarıya dönebilir. Bazı nadir durumlarda kırmızı, sarı, gri ve kahverengi kan taşı da görülebilir. Kan taşları opak bir yapıya sahiptir. Saydam değillerdir.

Kan taşı özellikleri ve görünüşüyle hematit taşına benzer. Kan taşının sertlik değeri mohs skalasında 6,5-7 civarındadır. Özgül ağırlığı ise 2,6 – 2,7 arasındadır. Genel olarak yumuşak bir yapıya sahip diyebiliriz. Kolayca kırılabilirler.

Kan taşı adını üzerinde bulunan ve tıpkı kan rengine benzeyen kırmızı renklerden almıştır. Ayrıca berberler tarafından kanın durdurulması için kullanıldığından bu taş kan taşı ismiyle iyice özdeşleşmiştir.

Kan taşı genel olarak Türkiye dışında çıkarılmaktadır. Başlıca çıkarıldığı yerler Avusturya, Çin, Güney Amerika, Hindistan, Madagaskar ve Brezilya olarak sayılabilir.

Kan Taşları Ne İçin Kullanılır?

Kan taşı faydaları ilk çağlardan itibaren insanlar tarafından bilinmektedir ve kan taşları o dönemlerden bu yana sıklıkla kullanılmıştır. Hatta şifa taşı adı altında doktorlar tarafından kullanılmıştır. Kan taşının milattan önce yazılmış tıp kitaplarında adı ‘bilgelik taşı’ olarak geçmektedir.

İlk çağlarda savaşçılar kan taşını kanayan yaraları durdurabileceğine inandıkları için savaşlarda yanlarında taşırlardı. Yine eski Yunan ve Roma’da sporcular spor karşılaşmaları sırasında dayanıklılıklarını arttırdığı düşüncesiyle kan taşını bulundururlardı. Büyülerde kullanılırdı. Bütün bu kullanımların sebebi eski çağlardan itibaren kan taşının mistik güçleri olduğuna inanılmasıdır. O dönemin insanları tarafından kan taşı anlamı bir hayli fazla olan bir doğal taştı.

Eski dönemlerde kan taşının tozu afrodizyak etkisi için yemeklere konularak tüketilirdi. Aslında bu kullanım Hindistan’da halen devam etmektedir.

Kan taşları günümüzde ise berberler tarafından tıraş esnasında kanayan bölgelerin mikrop kapmadan temizlenmesi için kullanılır. Daha pek çok amaç için de kullanılır. Örneğin kan taşı erkek yüzük gibi takılar çok anlamlı bir hediye olurlar.

Doğada çokça bulunmaktadır. Bu yüzden piyasa değeri çok yüksek değildir. Doğada bulduğunuz kan taşlarını herhangi bir işleme gerek duymadan doğal ham haliyle kullanabilirsiniz.

Görünümü ve renkleri çok şık olduğundan kan taşı çeşitleri arasında bileklik, tespih, kolye, yüzük gibi takıları kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Kan Taşı Ne Şekilde Etki Eder?

‘Kan taşı içinde ne var ki bizlere bu kadar fazla etkisi var’ diye düşünebilirsiniz. Eski çağlarda bunu merak etmek yerine insanlar kan taşına doğaüstü güçler atfetmişlerdir. Kan taşının büyülü olduğuna inanılırmış. Bunun sebebi görünümüyle alakalı olsa gerek. Üzerindeki kırmızı lekeler tıpkı kan sıçramış gibi görünmektedirler. Ancak günümüzde biliyoruz ki doğal taşların insanlara etkisi içeriğindeki mineraller sayesindedir. Bu yüzden doğal taşları bilinçli kullanmakta fayda var. Herhangi bir doğal taşın yanlış kullanımı faydadan çok zarar verebilir. Bunun sonucunda da kan taşı zararlı mı sorusu akıllara gelebilir.

Kan Taşının Faydaları Nelerdir?

Kan taşı birçok farklı şekilde hayatımızda yer alabilir. Eski çağlardan günümüze çok farklı amaçlar için kullanılmıştır. Bu amaçların yanında kan taşının beden ve ruh sağlığımız üzerinde bilinen pek çok faydası bulunmaktadır.

Kan Taşının Beden Sağlığımız Üzerine Etkileri

  • Kan dolaşımını ve kan akşını düzenlemede etkisi vardır.
  • Stres ve yorgunluklara iyi geldiği bilinir.
  • Göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Göz sağlığına iyi geldiği bilinmektedir.
  •  Bağışıklık sistemini güçlendirerek bulaşıcı hastalılara karşı korur. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
  • Kan taşı cilde faydaları olan bir taştır.
  • Çocuk sahibi olmak isteyenler için, hamileler için ve bebekler için faydalıdır.
  • Vücut direncini arttırır.
  • Safra ve dalak gibi iç organlarımızda biriken toksinlerin temizlenmesinde yardımcıdır.
  •  Kanser hastalığından korunmamızda yardımcı olur.
  •  Hafızayı güçlendirici etkisi vardır.
  • Kadınlar adet dönemlerinde sancıları hafifletmek için kullanabilirler.
  • Kanın temizlenesinde kullanılır.
  • Kan taşı kullanımı grip, nezle gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır ve yakalanıldığında bu hastalıkların çabuk iyileşmesinde rol oynar.

Kan Taşının Ruh Sağlığımız Üzerine Etkileri

Çok eski yıllarda kan taşının doğaüstü güçleri olduğuna inanılırdı. Kötülükleri uzaklaştıran bir taş olarak bilinir. Hatta iklim değişikliğine sebep olduğu bile söylenirdi. Eskiden doğaüstü güç olarak kabul edilen faydalar günümüzde yapılan araştırmalarla, gözlemlerle ortaya konmuştur. Kan taşının ruh sağlık açısından etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Odaklanma problemlerinin iyileştirilmesinde fayda sağlar. Dikkati çabuk dağılan kişiler bu taşı yanlarında bulundurabilecekleri şekilde kan taşı bileklik gibi takı olarak kullanabilirler.
  • İçerdiği mineraller ile hafızayı güçlendirici etki yapar. Bu yönüyle ezber yapmak zorunda olanlar için kullanılabilecek ve faydalı olabilecek bir taştır.
  • Bedenimizde biriken olumsuz enerjileri toplar. Çok daha sakin olmamıza yardımcı olur.
  • Kullanacağınız kan taşı kolye faydaları arasında daha enerjik olmak ve hayata daha pozitif bakmak sayılabilir.
  • Rüyalarında korkanlar ve kâbus gören kişiler tarafından düzenli kullanımda bu şikâyetlerinden kurtulabilirler.
  • Kan taşını evinde bulunduran insanların daha ılımlı ve sakin oldukları gözlemlenmiştir.

Kan Taşı Metafiziksel Etkileri

Kan taşı kök ve kalp çakralarında etkilidir. Bu çakralarda tıkanıklığınız var ise kan taşı kolye kullanarak bu tıkanıklığın açılmasını sağlayabilirsiniz. Kullandığınız bu kolye kalp çakranıza yakın olduğu için daha iyi etki sağlayacaktır.

Kan taşı genelde mart ayında doğan kişilerin taşı olarak bilinir. Fakat kan taşı burcu olarak aslan, koç, yay sayılabilir. Ateş grubunun sembolüdür.

Kan Taşı Temizliği ve Bakımı

Kan taşı bileklik özellikleri fazla olduğu için çok sık kullanıyor olabilirsiniz. Bu kadar sık kullanımda en iyi etkiyi almak için bir iki günde bir temizlemeniz gerekir. Bunun için kan taşını ılık suyun altında bir süre tutmak yeterli olacaktır. Temizlediğiniz su yağmur suyu olursa daha iyi olur fakat her zaman yağmur suyu bulamayabilirsiniz. Bu durumda musluk suyu da iş görecektir.

Olumsuz enerjileri bünyesinde toplayan bir taş olduğundan belirli aralıklarla temizlenmesi yani nötrlenmesi, olumsuz enerjilerinden arındırılması gerekmektedir. Sıklıkla kan taşı temizliği yapıyorsunuz fakat yine de en az yılda bir kez kullandığınız kan taşını toprağa gömerek temizlemenizi öneririz. Bunun için var ise bahçenizi kullanabilirsiniz. Olmadığı durumlarda saksı toprağından da faydalanabilirsiniz. Derinlemesine temizlik için kan taşınızı toprağa gömerek bir gün süreyle bekletmelisiniz. Topraktan çıkarınca da güneşte bir iki gün bırakırsanız daha iyi sonuçlar alırsınız.

Kan Taşı Nasıl Kullanılır?

Kan taşının pek çok şekilde kullanımı mevcuttur. Kan taşı fiyatı bakımından diğer doğal taşlardan pek ayrılmadığı için ihtiyacınıza göre çeşitli şekillerde kan taşı kullanabilirsiniz. Kadınlar kan taşı kolye, bileklik kullanırken erkeklerde kan taşından yapılmış tespih, yüzük gibi aksesuarlar kullanabilirler. Aksesuar kullanmayı tercih etmeyenler için ham kütle hallerini çantanızda, cebinizde bulundurabilirsiniz. Böylelikle nereye giderseniz gidin kan taşlarınız sizinle olacaktır. Yaşadığınız veya çalıştığınız ortamda da kullanabilirsiniz. İş yerinizde çalışma masanızın üzerinde size yakın mesafede bulundurabilirsiniz. Uyku problemleri için yatak odanızda yatağınızın yanında bulundurabilirsiniz.

Kan taşı nasıl kullanılır ne kadar süre ile kullanılır diye düşünüyorsanız kan taşlarının etkilerinden en iyi şekilde faydalanmak için düzenli kullanmanızı öneririz.

Gerçek Kan Taşı Nasıl Anlaşılır?

Kan taşının gerçek olup olmadığını dikkatli bakarak da anlayabilirsiniz. Eğer bu şekilde anlaşılmıyorsa taşın küçük bir parçasını kırarak iç ve dış görünümünün aynı renk olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Orijinal olup olmadığını anlamanın bir başka yolu ise ateş ile yakılmasıdır. Gerçek kan taşı ateş ile tepkime vermez. Sahte olan doğal taşların çoğu boyanarak üretilmektedir. Sahte ise dışındaki boya ateşe maruz kaldığında eriyecektir. Böylelikle gerçek kan taşı olup olmadığı anlaşılacaktır.