Kalsit Taşı Nedir ve Nerelerde Bulunur?

Kalsit taşı kalsiyum karbonat mineralinin kristalleşmesiyle oluşur. Karbonatlı kayaçlar suyun doğrudan kristalleşmesiyle veya deniz canlılarının kabuklarının birikip sıkışmasıyla meydana gelir. Sertlik derecesi 3 mohs değeridir. Yoğunluğu 2,6 civarındadır. Ülkemizde çok sık rastlanılan kalsit taşı kireçtaşı, mermer ve karbonatlı kayaçların ana mineralidir. Birçok doğal yapının oluşmasında önemli rol oynar. Travertenlerin, sarkıt ve dikitlerin hatta mağaraların kendisinin oluşmasında ana bileşen olarak görev alır.

Peki, Türkiye’de kalsit taşı nerede bulunur? Aslında ülkemizin hemen hemen her bölgesinde kalsit taşına rastlamak mümkündür. Doğada gezintiye çıktığınızda kalsit taşı bulma ihtimaliniz fazladır. Ülkemizde en büyük kalsit madeni Niğde ilimizde bulunmaktadır. Niğde’de çıkarılan kalsit taşının parlak olmasından dolayı ticari değeri de yüksektir. Dünyada ise en büyük belgelenmiş kalsit taşı İzlanda da bulunmaktadır. Yaklaşık 250 ton ağırlığındadır.

Kalsit Taşının Özellikleri

Genelde doğal hali saydam ve renksiz olan kalsit taşı, beyaz, mavi, turuncu, yeşil, bal ve pembe kalsit taşı olarak bulunabilir. Kalsit taşının kırılma indisi oldukça düşüktür. 1,6 ile 1,4 arasında değişir.

Yüzeye yakın yerlerde bulunduğu için çıkarılması kolaydır. Fakat çok narin davranmak gerekir. Sertlik değeri oldukça düşük olduğundan çabuk kırılabilir. Bir bıçakla bile kolayca çizilebilir. Bu yüzden takı yapımında çok tercih edilmez. Peki, o zaman kalsit taşı nasıl kullanılır?

Kalsit taşı daha çok ham kütle, parça kalsit olarak meditasyon sırasında veya dekorasyon objesi olarak kullanılır. Tamburlanmış halleri de piyasada mevcuttur. Tamburlama işlemi taşların ince kumlar arasında saatlerce döndürülmesiyle daha yuvarlak formlara kavuşturulması şeklinde gerçekleşir. Taşlar doğal olarak da denizdeki dalgalarla veya akarsularla yapıları daha yuvarlak hale gelebilir. Fakat doğal olarak tamburlanmış kalsit taşı bulmanız biraz zor olabilir. Doğada kalsit taşını çeşitli formlarda bulabilirsiniz. Bunlar lifli, taneli, lamelli veya kompakt şeklinde olabilir.

Renkli olanları nadir bulunduğundan bunlar diğerlerine göre biraz daha pahalı olabilirler. Kalsit taşı özellikleri yaydığı ışık bakımından dörde ayrılır. Bunlar:

Floresans: Foton ile uyarılma sonucu ışık yayma.

Fosforesans: Emdiği enerjiyi birkaç saat sonra yansıtma. Karanlık bir ortamda parlar.

Termolüminesans: Isıtılma ile ışıma.

Tribolüminesans: Kırıldığında, sürtüldüğünde ve ya sıkıştırıldığında ışık yayma.

Kalsit taşına dikkatle baktığınızda çift çizgiler görebilirsiniz. Bu içeriğindeki kalsiyum karbonattan kaynaklıdır. Hatta bazı kalsit taşları deniz kabuğuna benzeyebilir. Çünkü deniz kabuklarının oluşumunda da kalsiyum karbonat vardır.

Kalsit doğal taş çoğu asit formlarıyla çözünür. Kalsit taşı hidroklorik asitte (tuz ruhu) şiddetli bir köpürmeyle erir. Karbondioksitli sularda da çözünür. Kireçtaşları ve mermerlerin ana bileşenidir. Boya, kâğıt ve plastik gibi sektörlerde dolgu malzemesi olarak kullanılır.

Kalsit taşının çözünmesi demek taşın tamamen erimesi, dağılması ve yok olması demektir. Bu erimeye içeriğindeki karbonat neden olur. Su sıcaklığı, pH ve çözünmüş iyonlara bağlı olarak yeraltı sularında da çözünürler ve ya çökerler.

Yağmur sularıyla eriyen kalsitler doğal mağara oluşumlarına sebep olabilirler.

Kalsit Taşının Kullanım Alanları

Kırılma indisi bu kadar düşük ve nadir olmayan kalsit taşı ne işe yarar diye sorabilirsiniz. Doğada çokça bulunduğu için belki de çok faydalı ve kullanılan bir taş gibi gelmeyebilir çoğumuza. Ancak kalsit taşı diğer doğal taşlara göre oldukça fazla kullanım alanına sahiptir. Çoğu doğal taş, takı, dekoratif obje, koleksiyonluk parça olarak kullanılırken kalsit taşının başka bir kullanım alanı daha vardır. Bu alan endüstridir.

Kalsit taşı kullanım alanları alt başlıklara ayrılırsa eğer bunlar tebeşir, kireç, kâğıt, plastik, boya, diş macunu, halı, hayvan yemi, tarımsal gübre ve bazı gıda maddeleri olabilir. Bu kadar çok alanda kullanılınca kalsit taşının ticari olarak üretilmesi de kaçınılmaz oluyor.

Kalsit taşı opak saydam olarak sayabileceğimiz bir doğal taştır. Beyaz kalsit taşı değil de saydam olan kalsit taşları bazı durumlarda optik özellik gösterebilir. Bazı saydam kalsit taşlarını büyüteç olarak kullanıp diğer nesnelere baktığınızda daha büyük görebilirsiniz. Optik özellikler gösteren kalsit taşları 2. Dünya savaşında bomba nişanları ve silah nişangâhlarında kullanılmıştır.

Kalsit Taşının Faydaları

Kalsit taşı dendiğinde renksiz ve beyaz renkli kalsit taşlarından söz edildiği anlaşılır. Renkli olan kalsit taşları renkleriyle beraber anılırlar. Örneğin taşınız sarı ise sarı kalsit taşı demelisiniz. Kalsit taşlarının her rengi ayrı ayrı faydalara sahiptir. Kalsit taşlarının renkli olmalarının sebebi ise içeriğindeki minerallerdir. Her rengin içeriğindeki mineraller farklı olduğundan faydaları da birbirinden farklılık göstermektedir. Ancak yine de genel olarak kalsit taşının faydalarından söz edebiliriz. Kalsit taşı faydaları zihinsel ve bedensel olarak ikiye ayrılabilir.

Kalsit Taşının Bedensel Faydaları

  • Dişlerin ve kemiklerin güçlenmesine yardım eder.
  • Vücuttaki kalsiyum oranını dengeler ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir. Bunun için kalsit taşı bileklik kullanırsanız sürekli yanınızda taşımış olursunuz.
  • İskelet sistemindeki ağrıların, sırt ve bel bölgemizdeki ağrıların geçmesinde yardımcı olur.
  • Vücutta fazla kalsiyum varsa bunu dengelemek için fazla kalsiyumu eritir.
  • Bebeklerde diş çıkarma döneminde kullanılabilir.
  • Çocukların gelişiminde yardımcı olur.
  • Kasları ve bağ dokularını güçlendirici etkisi vardır.
  • Kronik yorgunluğa iyi gelir.
  • Uyurgezerlik ve kâbus gibi problemlerde yastığın altında kullanılmalıdır.
  • Alzheimer tedavisinde destek amaçlı kalsit taşı şifası kullanılabilir.
  • Mesane, bağırsak, böbrek gibi organların temizlenmesini sağlar.
  • Bağışıklığın güçlenmesinde faydalıdır.
  • Öğrenme becerilerini geliştirir. Bu yüzden öğrenciler kullanmak için tercih edebilirler.

Kalsit Taşının Zihin Sağlığı Üzerine Etkileri

  • Toprağın enerjisini geçirerek tüm çakraların aktif olmasını sağlar.
  • Ruhsal dengeyi sağlamamızda yardımcı olur.
  • Odaklanmayı, istek ve enerjiyi arttırır. Bu sebeple iş yerinizde bulundurabilirsiniz.
  • Bulunduğu ortamdaki negatif enerjileri temizler. Yaşadığınız alanlara beyaz, turuncu, bal kalsit taşı yerleştirerek bu olumsuz enerjilerden kurtulabilirsiniz.
  • İnsanın kendi iç dünyasına yolculuk yapmasında büyük fayda sağlar.
  • Psişik yeteneklerinizi ortaya çıkarmada etkilidir.
  • Kalsit taşı bulunduğu ortamda hiçbir olumsuz enerji bırakmaz tam bir enerji temizleyicidir.
  • Çocukların odalarında yataklarının başucunda kullanılabilir.
  • Meditasyon taşı olarak kullanabilirsiniz.
  • Öğrenciler için örenmeyi kolaylaştırır.
  • İçsel huzur verir.
  • Bu taşları kullandığınız alanda her zaman dinginlik hâkim olur.

Kalsit taşı çeşitleri her bir rengi farklı faydalar sağlarlar. Bazı renklerin faydaları şöyledir:

Mavi Kalsit Taşının Faydaları

  • Kan basıncını düzenlemede etkili olduğuna inanılmaktadır.
  • Hastalıkların iyileşmesinde etkisi olduğu düşülmektedir.
  • Stresten uzak durmanızda yardımcı olur.
  • Uykusuzluk problemi çekiyorsanız kullanabilirsiniz.
  • İletişiminizi güçlendirerek insanlarla daha kolay anlaşmanıza yardım edebilir.
  • Mavi kalsit taşı faydaları arasında gırtlak çakrasını harekete geçirdiği de bilinir.

Yeşil Kalsit Taşının Faydaları

·         Bahçe toprağınızda yeşil kalsit var ise verimli bir toprağınız var demektir. Çünkü yeşil kalsit taşı topağın verimliliğini artıran bir gübre görevi görür.

·         Akciğer ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.

·         Mide rahatsızlıklarının iyileştirilmesinde kullanılabilir.

·         Kemikleri güçlendirici etkisi vardır.

Turuncu Kalsit Taşının Faydaları

Bu renge tam olarak turuncu denemez aslında biraz bal rengine dönük bir renktir.

·         Cinsel hayatınızdaki problemlerin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Üreme sisteminizde iyileştirici etkisi vardır.

·         Turuncu kalsit taşı sakral çakra ile ilgilidir.

·         Doğum sürecinde doğumu kolaylaştırmak için kullanılır.

·         Yeni başlangıçlarda size yardımcı olur.

Sarı Kalsit Taşının Faydaları

·         Rengi güneşin rengi sarı olduğundan güneşli günlerde nasıl enerjik oluyorsak öyle bir enerji sağlar.

·         Biraz tembelseniz sizi motive eder ve tembelliğinizden kurtarır.

·         Sarı kalsit taşı faydaları arasında herhangi bir işte önünüzdeki engelleri aşmaya yardımcı olmasını da sayabiliriz.

Kalsit Taşı ve Çakra İlişkisi

Kalsit taşı birden fazla alanda tam kapasite alışabilir. Diğer taşlardan bu yönüyle ileri çıkar. Temel çakranıza ve kalp çakranıza daha fazla etkisi vardır. Bu çakralarınız tıkalı, dengesiz olduğunda etrafınızdaki insanlara karşı öfkeli, saldırgan bir tavır içerisinde olabilirsiniz. Bunun çözümü için kalsit taşı tespih, kolye, bileklik olarak sürekli yanınızda bulundurabilirsiniz.

Kalsit taşı ateş elementini uyarır. Bu yüzden yengeç ve balık burçları üzerinde etkilidir.

Kalp çakranıza yakın tutmak için kalsit doğal taş kolye olarak kullanabilirsiniz. Bel ve bacak ağrılarınız var ise kalsit taşını o bölgelere bandaj yardımıyla sarabilirsiniz.

Kalsit Taşı Diğer Doğal Taşlardan Nasıl Ayrılır?

Kalsit ile aragonit taşı ortam ve şartlar müsait olduğunda birbirlerine dönüşebilirler. Sıcak-soğuk, yüksek-alçak basınç etkileriyle kalsit aragonit taşına, aragonit ise kalsit taşına dönüşebilir. Kalsit ve aragonit taşlarının renkleri, sertlikleri, görünümleri, özgül ağırlıkları birbirine yakındır. Bu ikisini birbirinden ayıran özellik kristallerinin şeklidir. Kalsit kristali paralelkenarken aragonit taşının kristali ışınsaldır.

Kalsit taşını kuvarstan ayırmanın yolu kalsit taşını bir bıçak yardımıyla çizebilirsiniz. Fakat kuvars çizilmez. Kalsit taşının beyaz renkleri çoğunlukla mat olurken kuvars daha parlaktır. Kalsit taşı asitte çözünürken kuvars kristali çözünmez.

Kalsit Taşı Temizliği

Bazı rahatsızlıklarımızın çözümü kalsit taşının faydaları arasında bulunabilir. Bunun için kendiniz kalsit taşı aramaya çıkabilirsiniz. Fakat doğada bulduğunuz kalsit taşlarını temizlemelisiniz. Kalsit taşlarını temizlemek için limon tuzu kullanabilirsiniz. Bunun için limon tuzunu bir miktar su ile karıştırarak eritmelisiniz. Daha sonra temizlemek istediğiniz kalsit taşını bu karışımın içinde yaklaşık 30 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Limon tuzu da bir çeşit asit olduğundan çok fazla süreyle bekletmemelisiniz.

Bu işlemi yaparken açık havada veya hava sirkülasyonu olan bir yerde olmanızda fayda vardır. Çünkü kalsit taşını limon tuzlu suyun içine koyduğunuz anda tepkimeye girecektir. Duman salınımı olacaktır. Taşı sudan çıkardığınızda yumuşak bir fırça yardımıyla üzerini temizleyip taşın doğal güzelliğini ve parlaklığını ortaya çıkarabilirsiniz. Kalsit taşı nasıl temizlenir diye aklınızda soru işareti kalmaması açısından diğer temizleme yöntemlerini de şöyle sıralayabiliriz:

  • Tütsü ile temizleme
  • Mum ile temizleme
  • Himalaya tuzu ile temizleme

Tütsü ile temizlemek için kalsit taşınızı yakacağınız tütsünün dumanı ile isleyebilirsiniz. Tütsü bitene kadar devam edebilirsiniz.

Mum ile temizleme yöntemi ise kalsit taşının etrafına çember şeklinde mum yakıp beklemenizdir. Burada ateş elementinden faydalanmış oluyorsunuz. Aslında kalsit taşı ateş elementiyle ilgili olduğu için bu kalsit taşının temizliği için en uygun yöntem olabilir.

Himalaya tuzu ile temizlemek için kalsit taşınızı himalaya tuzu lambasının yanında bulundurabilirsiniz.

Diğer bir temizleme yöntemi olarak da temizleme özelliği olan doğal taşları kullanabilirsiniz. Bazı doğal taşlar diğer taşları temizleme özelliğine sahiptir. Bu taşları saydam kuvars ve karnelyan olarak sayabiliriz. Kalsit taşınızı temizlemek için bu yöntemi seçecekseniz eğer bu taşları yan yana tutmanız yeterli olacaktır.

Kalsit taşı sertliği düşük bir taş olduğundan temizlemek için akan su veya toprak ile temizleme yöntemleri çok da uygun değildir.