Kalsedon Taşı ve Özellikleri

Kalsedon, kuvars grubuna ait olan parlak renkte ve oldukça değerli bir taştır. Parlaklığı yüksek olan bu taş çeşitli renklerde bulunabilir. Özelikle mavi-beyaz renklerde bulunan bu taşın sarı, kahverengi gibi renklerde de görüldüğü olmaktadır. Günümüzde kullanım alanı oldukça genişleyen ve insanlar tarafından bilinirliği artan bu taş, sıklıkla tercih edilir bir hale gelmiştir.

Yoğunluk olarak özellikle Anadolu’dan çıkarılan taş, erişim kolaylığı açısından oldukça tercih edilebilir hale gelmiştir. Kalsedon taşı tarihine baktığımızda ise karşımıza oldukça köklü bir geçmiş çıkar. Geçmişte İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki limandan ( Kalkedon ) alır. Bu nedenle taş, Kadıköy taşı olarak da isimlendirilir. Roma döneminde ve yakın tarihimizde 70'lerden sonra yıldızı parlayan, popüler bir taş olmuştur. Hem tarihimizde yer alması hem de şık bir takı malzemesi olması dolayısıyla günümüzde en sık kullanılan doğal taşlar arasında yer alır.

Kalsedon Taşı Özellikleri Nelerdir?

Tüm değerli taşların kendine ait bazı özellikleri bulunur. Bu özellikler sayesinde taş kullanımı ve taşlar değerli hale gelir. İnsanlar tarafından rağbet gören bir hale gelir. Kalsedon taşı özellikleri de diğer tüm taşlar arasında kendine özgü özellikler göstermesini sağlar. Çeşitli tedavilerde ve ruhsal iyileştirmelerde bu taştan yoğun olarak faydalanılır. Özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

·         Kalsedon diğer bir adıyla ruh taşıdır. Ruhsal özellikleri besler ve spiritüel yolculuklar da iyi bir eşlikçidir. Ruh temelli psikolojik sorunlarda bu taştan faydalanılabilir.

·         İnançlar üzerinde etkilidir. Manevi temeli yüksek olan bu taş inanç ile ilgili konularda kullanılabilir.

·         Bu taş aynı zamanda gücün sembolüdür. İş dünyasında oldukça fazla kullanılır. Çeşitli iş kollarında sembol olarak kullanıldığı görülür.

·         Kalsedon, başarıyı arttırır. İradeyi ve çalışma azmini yükseltir. Özellikle sınavlara hazırlananlar tarafından takı olarak, örneğin kalsedon taşı bileklik, kullanıldığı görülür.

·         Uyku sorunlarına iyi geldiği de bilinmektedir. Özellikle gece kabus gören kişiler kötü enerjilerden uzak olmak amacıyla kullanılır.

·         Kullanan kişiyi günlük yaşamda karşılaşacağı tüm kötülüklerden koruduğuna inanılır.

·         Günümüzde daha çok süs eşyası ve mücevher yapımında kullanılmaktadır. İyi bir hediye alternatifi olarak düşünülebilir.

·         Daha çok Anadolu’da Eskişehir civarında çıkarılmaktadır.

·         Farklı renk ve desenleri bulunmaktadır. Bu renk ve desenlere farklı isimler almaktadır. Örnek olarak, mavi akik, mavi kalsedon, jasper sayılabilir.

Kalsedon Taşının Faydaları Nelerdir?

Doğada birçok yararlı taş bulunur. Bu taşlar doğru amaçlarda ve doğru yerlerde kullanıldıklarında birçok hastalığın tedavisinde ve insan psikolojisi tedavisinde kullanılır. Kalsedon da bu yararlı taşlardan birisidir. Kalsedon taşı faydaları nelerdir diye merak eden bir taş kullanıcısı şu cevaplarla karşılaşır:

·         İnsan psikolojisi üzerindeki iyimserliği arttırır ve psikolojiyi olumlu etkiler.

·         Genel olarak iyi dilekleri simgeler. Hediye seçiminizde bunu bilmek size fayda sağlayacaktır.

·         Cömertliği arttırır ve malı da arttıracağına inanılır.

·         Hassas olmayı sağlar ve ruh halinde anlayışı hakim kılar.

·         Hitabet gücünü arttırdığı bilinir. Bunun nedeni özgüven üstündeki olumlu etkileri olarak ifade edilebilir.

·         Toplumda kötü güçlere karşı koruyucu kabul edilmesi nedeniyle nazar taşı olarak kabul edilir ve kullanılır.

·         Günlük hayatta negatif enerjilerden arındırır ve iyimser bir hava yaratır. Böylece insan ilişkilerindeki olumsuz durumlardan korunmuş olunur.

·         Taş aynı zamanda değişikliklere kolay adaptasyon sağlamak için kullanılır. Uyumlu bir kişilik mesajı vermek için hediyelerinizde bu taşa yer verebilirsiniz.

·         Zihinsel ve duygusal olarak dengeleyicidir. Kafa karışıklıklarında ve diğer bazı ruhsal problemlerde bu taştan yararlanılabilir.

·         Öksürüğü azalttığı bilinir. Bu nedenle özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve buna benzer hastalıklarda kullanılır.

·         Zihin taşı olarak da bilinir. Bunamayı tedavi ettiğine inanılır.

Kalsedon Taşı Hangi Burçlara İyi Gelir?

Bazı doğal taşların belli başlı burçlara iyi geldiği bilinmektedir. Kalsedon taşı burcu olarak bakıldığında ise karşımıza koç ve başak burçları çıkar. Bu burçların olumlu özelliklerine ek fayda sağladığı bilinmekte ve bazı olumsuz özelliklerini de iyileştirdiğine inanılmaktadır.

Saf kalsedon incelendiğinde daha grimsi bir yapıyla karşılaşılır. Ayrıca yüzeyi delikli ve pürüzsüzdür. Bunların yanında çıkarıldıkları yere bağlı olarak pembe, mavi ve hatta yeşil kalsedon taşı ile de karşılaşılabilmektedir.  Oluşum açısından daha çok mağaralarda oluştuğu ve doğaya karıştığı görülür.  Çıkarıldığı yer ve toprak bakımından renginde ve şeklinde farklılıklar görülmektedir.

Kalsedon Taşı Çeşitleri

Kalsedon taşı değeri, gizli kristalli bir kuvars türü olmasından ve tarih boyunca oldukça yaygın şekilde kullanılmasından gelir. İsimlendirilmesinde daha çok renklerinden faydalanılır. Çıkarıldığı toprağın rengi ve yeri gibi farklılıklar bu taşın rengini de etkilemektedir.

Mavi kalsedon taşına bakıldığında gök mavisi renginde olduğu görülür. Ancak koyu mavi olanları daha nadir bulunur ve doğal taşla ilgilenenler için daha değerli olarak kabul edilir. Ülkemizde Eskişehir’de çıkarılmaktadır.

Akik taşı, kalsedon taşlar içinde en sık rastlanan taştır. Kendi içinde farklı renkleri ve tipleri bulunur. Renk farklılığının nedeni içine karışmış olan minerallerdir. Bu minerallerin türüne bağlı olarak mavi, pembe, kahverengi olabilir. Özellikle kalsedon taşı tesbih kullanımında akik taşından faydalanılır.

Oniks taşı da mineral bakımından beyaz olan bir kalsedon taşıdır. Ülkemizde daha çok sara hastalığının tedavisinde kullanılır.  Diğer bir adı da kedigözü olarak bilinir. Kalsedon taşı bileklik yapımında, yoğun olarak oniks taşı diğer bir adıyla kedigözü taşı kullanılır.

Orijinal Kalsedon Taşı Nasıl Anlaşılır?

Doğal taş kullanımında, kullanıcıların en çok karşılaştıkları durum taşların imitasyonudur. Orijinal kalsedon taşı nasıl anlaşılır sorusu da bu anlamda önemli bir sorudur. Doğal taşların faydalarından daha üst düzeyde yararlanmak; özellikle görünüş ve ağırlığı açısından doğru taşları kullanmak önemli bir konudur. Orijinal ve hakiki taş kullanmak istenilen faydaların sağlanması bakımından önem arz eder. Kullanıcıların da buna dikkat ederek her şeyden önce güvenilir sitelerden ve günlük hayatta güvenilir satıcılardan alışveriş yapmaları önemlidir.

Ancak tüm bunlara rağmen yine de bazı gerçeğe yakın imitasyonlar olabilmektedir. Hakikisini ayırt edebilmek için taşın bir kısmı kırılabilir. Kırıldığında iç rengi ile dış rengi aynı renklerdeyse taş hakikidir. Ancak kırıldığında iç ve dış renkler arasında ton farklılıkları görülüyorsa taş büyük oranda imitasyon olabilir. Bu kırma işlemini gerçekleştirirken taşın yüzeyini korumak için yüksek oranda ısıya maruz bırakmak gereklidir. Hakiki olmayan kalsedon taşının dış kısmı yüksek ısıya maruz bırakıldığında dış boyası akar. Bu aşamada da taşın hakiki olup olmadığı anlaşılabilir.  En güvenilir ve kesin sonuç için üniversitelerin arkeoloji bölümünde uygun analizlerle hakiki olup olmadığıyla ilgili test yapılabilmektedir.

Kalsedon Taşı Nasıl Temizlenir

Kalsedon taşını ara ara negatif enerjiyi boşaltmak için temizlemelisiniz. Taşı temizlemek için su altında bir süre tutabilir veya toprakta bekletebilirsiniz.