Hessonit Granat Taşı Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Bulunur?

Hessonite ismi Yunancada ‘aşağı’ anlamına gelen ‘hesson’ kelimesinden türemiştir. Granat ise tek bir mineral olarak değil de bir mineral grubuna verilen bir isimdir. Hessonit taşı granat grubuna ait bir doğal taştır. Almadin, pirop, hessonit, rodolit, topazolit, grossular, uvarovit gibi alt türlerin tamamına granat grubu adı verilir. Hessonit taşı nadir bulunan tsavorite granatını da içerebilir. Ancak hessonit taşı nadir mi sorusunun cevabı hayır olmalıdır. Hessonit taşının yoğunluğu ve sertliği diğer granat grubu taşlarından daha düşüktür.

Hessonit taşı Sri Lanka ve Hindistan’da çıkarılır. Nasıl oluştuğu bilinmemektedir. Brezilya, Kaliforniya, Kanada, ABD, Madagaskar, Myanmar, İtalya, Güney Afrika, Avusturalya ve Tanzanya’da da bulunur.

Hessonite granat yoğunluğu 3,57 ile 3,73 mohs değeri arasında değişir. Kırılma indisi ise 1,734 ile 1,759 arasındadır. Kırılma indisi düşük olduğu için kolay kırılabilen bir yapıya sahip diyebiliriz. Kuyumcular genelde bu taşı işlerken çok sivri köşeli yapmamaya daha çok yuvarlak formlarda işlemeye çalışırlar.

Orijinal hessonit taşı rengi bal sarısından turuncu-kahverengi ve kahverengi-kırmızı gibi çok değişkenlik gösterebilir. Güneş ışığında rengi daha açık görünürken gölgede daha koyu renk görünür. Bu ışık oyunları hessonit taşını mücevher olarak kullanmak için diğer doğal taşlara göre daha cazip kılar.

Çoğu grosularit granat taşları yeşil iken hessonite garnet taşı turuncu-kahverengi-kırmızı gibi renklere sahiptir. Sadece renginden dolayı değil baharatlar diyarı olarak bilinen Sri Lanka Seylan’da çıkarıldığı için ‘tarçın taşı’ ismiyle de anılmaktadır.

Hessonit Taşı Diğer Taşlardan Nasıl Ayırt Edilir?

Hessonit taşı hassas bir taştır. Büyüteç ile daha yakından bakıldığında dalgalı ve kıvrımlı alanları görülebilir. Genel olarak şeffaf bir görüntüye sahiptir. Görülen bu dalgalar ve kıvrımlar hessonit taşını diğer sitrin, topaz, turuncu zirkon gibi aynı renklerdeki doğal taşlardan ayırt etmede önemli faktörlerdendir. Hessonit taşı diğer doğal taşlardan içerdiği manganez ile de ayırt edilebilir. Bir diğer ayırt etme yöntemi ise özgül ağırlığıdır. Hessonit taşı düşük özgül ağırlığı sayesinde diğer granat türlerinden ayrılır.

Hessonit taşını piyasada bulmak genellikle zor olabilir. Diğer granat türlerinin gölgesinde kalmıştır. Fakat diğer granat türlerinden daha ucuzdur.

Hessonit Taşı ve Astroloji İlişkisi

Hessonit taşı özellikleri arasında astroloji ve burçlarla olan ilişkisi dikkat çekmektedir. Hessonit taşı özellikle Hint astrolojisinde önemli bir yere sahiptir. Hessonit taşı yakut, elmas, inci, kırmızı mercan, mavi safir, kedigözü, sarı safir ve zümrüt ile birlikte dokuz gezegensel değerli taştan biridir. Sanskritçe de gomede (inek yağı) olarak bilinir. Hessonit rahu ile ilişkili bir taştır. Rahu kişinin astrolojisinde kötü bir konumda ise bu doyumsuz dünyevi arzular ile ilişkilendirilir. Hint astrologları en az iki karatlık bir hessonit taşı takmanın toplumda zenginlik, başarı ve şöhret getireceğine inanırlar. Bunun yanında uzun ömür ve iyi talihi de desteklediğine inanılır.

Batı astrolojisinde ise hessonit taşı burcu akrep, kova, başak ve terazi ile ilişkilendirilir. Bu burçlara sahip kişilerin ruh halini iyileştirir ve depresyonları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca onları iş yaşamlarında da destekler. Aslan burcunda olan kişileri ise uzlaşmaya iter ve yumuşatma eğilimindedir.

Hessonit Taşının Kullanımı

Yaşantımızda hessonit taşı kullanımı gerektiren birçok durumla karşılaşabiliriz. Örneğin fiziksel aktivite gerektiren mesleklerde çalışanlar hessonit taşını kullanmayı tercih edebilirler. Ayrıca siyaset ve iş dünyasında insanlarla temas kurması gereken kişiler için de faydalı olabilir.

Hessonit taşı tüm granat grubu taşlarında olduğu gibi bir gezgin taşıdır. Koruma taşı olarak da kullanılır.

Hessonit taşı aşınmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklı bir taştır. Hessonit taşı kolye, yüzük, küpe, bileklik ve broş gibi günlük kullanılan takılar için oldukça elverişlidir. İnanılmaz bir parlaklığa sahip olmasının yanında düzenli kullanımda faydalarını da görebilirsiniz. Hessonit taşı altın ve gümüşlerle birlikte kullanılmalı ve en az 6 karat olmalıdır. Yüzük olarak kullanmak istediğinizde orta parmağınızda kullanabilirsiniz.

Hessonit taşını evinizde, işyerinizde ham kütle ve ya hessonit taşı dizi boncuk olarak kullanmak istiyorsanız eğer yaşadığınız ve ya çalıştığınız yerin güney bölgesinde konumlandırabilirsiniz. Bu enerjinizin artmasını ve ilişkilerinizin düzene girmesine yardımcı olacaktır.

Hessonit taşı mavimsi beyaz renge sahipse ve parlak değilse bu taşı kullanmamalısınız. Bu belirtiler taşın kusurlu olduğunu gösterir. Hessonit taşında mika karışımı var ise bu size fayda sağlamak yerine sizi ve hayatınızı olumsuz etkileyebilir.

Açık sarıdan yeşile tüm renk tonlarını içerdiği için bektaşi üzümü olarak da anılan hessonit taşının etkilerini daha da arttırmak için turuncu kyanit, yeşil kalsit, koral, mavi kalsedon, kantaşı ve amber gibi doğal taşlarla beraber kullanabilirsiniz. Özellikle kötü enerjileri yok etmek istiyorsanız dravite ve çeroit taşlarıyla beraber kullanabilirsiniz.

Hessonit taşı temizliği her doğal taşta olduğu gibi düzenli olarak yapılmalıdır. Bu temizliği taşınızı akan su ile yıkayarak yapabilirsiniz. Ardından yumuşak bir bez yardımıyla kurulayabilirsiniz.

Hessonit Taşının Zihinsel ve Ruhsal Faydaları

Hessonit taşı faydaları arasında sayabileceğimiz zihinsel ve ruhsal faydalar aşağıdaki şekildedir. Güzel görünmesinin ve mücevher olarak kullanılmasının yanında bu faydalar için de kullanılabilir.

·         Hessonit taşını kullanmak kişiye zihinsel bir rahatlama sağlayabilir. Aklınızın daha net bir şekilde çalışmasına ve daha kararlı olmanıza yardımcı olacaktır.

·         Kendi düşüncelerinize daha fazla güvenirsiniz ve böylelikle kendinizi ifade etmeniz kolaylaşır.

·         Hessonit iyileştirici özellikleri arasında, sizi aklınızdaki olumsuz düşüncelerden kurtaran etkileri sayılabilir.

·         İçinize ferahlık vererek sizi duygusal yönden rahatlatacaktır.

·         Kafa karışıklığınızı giderir.

·         Hayatın zorluklarıyla karşılaştığınızda size bunlarla yüzleşme gücü verecektir.

·         Size cesaret aşılayacaktır.

·         Hessonit taşı manevi huzuru bulmanızda da size yardım edecektir.

·         Seyahatlerinizde size yeni fırsatlar yakalamaya yardımcı olacaktır.

·         Sezgisel ve metafizik yeteneklerinizi açığa çıkarmada etkilidir.

Özgüven eksikliğiniz var ise ve ya duygularınızı, düşüncelerinizi ifade etmekte zorlanıyorsanız hessonit taşı takı kullanarak bu taşı sürekli yanınızda bulundurabilirsiniz.

Hessonit Taşı Bedensel Faydaları

Hessonit taşının ruh sağlığımız üzerine etkileri olduğu gibi beden sağlığımız üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.

·       Hessonit taşı doğal taş kullanmak lenfatik ve hormonal dengeyi düzenler.

·         Diğer granat türleri gibi hessonit taşının da doğurganlığı arttırdığı bilinmektedir.

·         Vücudun detoks sürecinde yardımcı olur.

·         Koku almadaki sıkıntıları ortadan kaldırmanızda yardımcı olabilir.

·         Kan temizleyici olarak da kullanılır.

·         Vücudumuzun vitamin ve mineralleri daha kolay özümsemesini sağlar.

Hessonit Taşı İlişkiler Üzerine Etkisi

Hessonit taşı faydaları sadece zihinsel ve bedensel olarak sınırlandırılamaz. Hessonit taşı romantizmi, aşkı ve tutkuyu teşvik eder. İlişkilerinizde kendinize olan saygınızı arttırır, güvensizlik, suçluluk ve aşağılık duygularınızı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. İlişkinizin gelişmesi ve devam etmesi için size cesaret verir. Hessonit taşı ayrıca cinsellik ve ya duygusal denge eksikliği sorunlarınızın üstesinden gelmenize de yardımcı olabilir. Yaşam enerjinizi arttırarak aşk ve ilişkilere olan ilginizin de artmasını sağlayabilir. Günlük yaşantınızda kullanacağınız hessonit yüzük size saydığımız bütün bu faydaları sağlayacaktır.

Hessonit Taşı Nasıl Temizlenir

Temizleme esnasında her türlü ısı ve buhardan kaçınılmalıdır. Temizlik esnasında ılık su kullanmalı ve yumuşak bir sabunla ovulmalıdır. Yıkama işleminin sonunda yumuşak bir bezle kurulanmalıdır. Uzun süreli ısı ve güneş ışığına maruz kalınmasından korunmalıdır. Mümkünse diğer tüm taşlardan uzak bir kutunun içinde muhafaza edin.