Hemimorfit Taşı Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Empati taşı olarak da bilinen hemimorfit taşı 1700’lü yıllardan beri insanların hayatındadır ve kullanılmaktadır. İlk bulunduğu zamanlar ‘elektrikli kalamin’ olarak biliniyordu. Günümüzde de bazı kaynaklarda ‘hemimorfit kalamin’ adıyla görebilirsiniz. İçerdiği çinko sebebiyle ‘çinko silikat’ olarak da adlandırılabilirler.

Hemimorfit taşının kaynakları Avusturya, İngiltere, Polonya, Tayland, Güney Afrika, İtalya, Namibya, Cezayir, Meksika ve Yunanistan ülkelerindedir. Ancak dünyada herhangi bir çinko yatağının etrafında da bulunabilirler. Buna rağmen hemimorfit taşları nadir bulunan doğal taşlardandır. Bu sebeple koleksiyoncular tarafından aranılan taşlar arasındadırlar.

Orijinal hemimorfit taşı doğada daha çok ince çubuksu kristaller şeklinde görülürler. Bazen de küresel ve şekilsiz parçalar halinde görülebilir. Çinko ağırlıklı olduğu için az bulunurlar. Büyük boyutlu olanları da nadir bulunan parçalardandır.

Hemimorfit taşı mavi, yeşil, beyaz, sarı, gri renklerinde görülebilir. Kimi zaman renksiz de görüldükleri olmuştur. En yaygın bulunan rengi ise açık mavi ve parlak mavidir.

Hemimorfit taşı çinko birikintilerinin üst katmanlarında bulunur. Dolayısıyla bir çinko mineralidir. Isıtıldığında elektrik yüklenir. Mohs değeri 4,5-5 civarındadır. Hemimorfit doğal taş görüntüsü yarı saydamdır. Mavi ve beyaz bantlara sahiptir.

Hemimorfit Taşının Faydaları

Hemimorfit taşı nadir bulunsa da insan üzerinde gerek ruh sağlığı gerek beden sağlığı açısından birçok fayda sağladığından eski tarihlerde beri aranan ve kullanılan doğal taşlardandır. Hemimorfit taşı birçok olumlu duygumuzun gelişmesinde yardımcı olur. Olumsuzlukları görmezden gelmenize ve hatta onları yok etmenizde size kolaylık sağlayabilir. Bu yüzden istemediğiniz gergin ve stresli ortamlarda bulunmak zorundaysanız bir parça hemimorfit taşından faydalanabilirsiniz. Bu hemimorfit taşı kolye, bileklik, yüzük gibi takı aksesuarları şeklinde olabilir.

Hemimorfit Taşının Sağlık Üzerine Etkileri

Hemimorfit taşı sağlığımızı korumamızda, bazı hastalıkların tedavi sürecinin hızlandırılmasında bizlere yardımcı olmaktadır. Hemimorfit taşı yararları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Beden sağlığımız ve ruh sağlığımıza ayrı ayrı birçok faydalı etkisi vardır.

Hemimorfit Taşının Beden Sağlığı Üzerindeki Faydaları

·         Baş ağrılarının, adet dönemlerindeki ağrıların giderilmesinde yardımcı olur.

·         Ülserle ilgili rahatsızlıkları hafifletir.

·         Kan bozukluklarının tedavisinde yardımcı olur.

·         Genetik hastalıkların iyileştirilmesinde fayda sağlar

·         Akciğer rahatsızlıklarında etkilidir.

·         Beynimize iyileşme sinyalleri gönderir.

·         Vücuda doğal detoks sağlar. Zayıflamanıza yardım eder.

·         Sigarayı bırakmanızda yardımcı olur. Sigarayı bırakmasını istediğiniz kişi için hemimorfit taşı anlamı olan bir hediye olacaktır.

·         Mide bulantısı ve kusma üzerinde önleyici etkiye sahiptir.

·         Eskiden hemimorfit taşını zehirlenmeyi önlemek amaçlı da kullanmışlardır.

·         Cilt rahatsızlıklarında etkilidir.

·         Uçuk tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaktadır.

·         Üreme organlarının hastalıklarında iyileşme sürecini hızlandırır.

·         İçeriğinde bulunan yoğun çinko nedeniyle hemimorfit taşı faydaları arasında önemli bir antioksidan olması da yer almaktadır. Vücudumuzdan toksinlerin atılmasında yardımcı olur.

·         Vücudun kendi kilosuna gelmesine fayda sağladığı için Anoreksiya nevroza hastaları tarafından kullanılabilir.

·         Safra kesesinde taş oluşumuna karşı koruma sağlayabilir.

Hemimorfit Taşının Ruh Sağlığı Üzerindeki Faydaları

·         Hemimorfit taşı şefkat duygusunun gelişmesinde rol oynar.

·         Kullanan kişinin empati yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlar.

·         Farkındalığınızı arttırır, sezgilerinizi kuvvetlendirir.

·         Egodan arınmanıza yardımcı olur.

·         Hemimorfit taşı bileklik kullandığınızda günleriniz daha enerjik ve coşkulu geçer.

·         Olumsuz duygulardan sizi arındırır ve olumlu duyguların büyümesine ortam hazırlar.

·         İletişim yeteneğinizi güçlendirerek kendinizi daha iyi ifade etmenize yardım eder.

·         Hemimorfit taşı mantıklı düşünmemizi sağlar. Beyin ve vücudumuzun dengede çalışmasına izin verir.

Olumsuz duygulardan arınmak ve daha enerjik ve neşeli bir hayatınız olsun istiyorsanız hemimorfit doğal taş kullanabilirsiniz.

Hemimorfit taşı iş ve kazanç yönünden de olumlu etki sağlayabilir. Çalıştığınız iş üzerinde zorlanıyorsanız hemimorfit taşını görebileceğiniz bir yerde bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır. Dağılan dikkatinizi toplamanıza yardımcı olur. Kendi öz disiplininizi korumanızı sağlar.

Hemimorfit taşı yıkıcı duygularla başa çıkmada sizlere yardımcı olur. Kendinizi daha kolay affetmenize yardım eder. Temizleyici ve dengeleyici bir taştır.

Hemimorfit Taşı Burçları ve Çakralarla Uyumu

Hemimorfit taşı burcu terazi, koç ve ikizlerdir. Terazi, koç ve ikizler burcuna sahip olanlarda daha yararlı bir taş haline gelebilir.

Hemimofit taşı çakra uyumu diğer doğal taşlara göre fazla olabilir. Hemimorfit taşı vücudumuzda boğaz çakrası, taç çakrası ve göz çakrası ile uyumludur.

Hemimorfit Taşının Bakımı ve Temizliği

Hemimorfit taşı fiyatı diğer doğal taşlara göre biraz daha maliyetlidir. Satın aldığınız hemimorfit taşını kullanmadan önce temizlemeniz gerekmektedir. Sizden önce dokunan kişilerin olumsuz enerjilerini bünyesinde biriktirmiş olabileceğinden ilk kullanımdan önce temizlemeniz önerilir. Fakat hemimorfit taşı gevrek bir yapıya sahip olduğu için temizlerken de kullanırken de kırılmaması, dağılmaması için dikkat etmelisiniz.

Hemimorfit taşının temizliği için çok fazla su kullanmamaya gayret gösterilmelidir. Hemimorfit taşı tuz ağırlıklıdır ve kırılganlığı yüksektir. Bu yüzden hemimorfit taşı bakımı ve temizliği yapılırken dikkatli olunmalıdır. Buharlı temizleyiciler veya temizlik kimyasalları asla kullanmamalısınız. Hemimorfit taşını temizlemek için tütsü ile temizleme, mum ışığı ile temizleme veya tuz lambası ile temizleme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Hemimorfit taşını yaktığınız tütsünün dumanı ile isleyebilirsiniz. Tütsü bitene kadar taşı tütsü dumanında tutabilirsiniz.

Mum ışığı ile temizlemek isterseniz taşınızın etrafını mum ışığı ile çevreleyip bir süre bu şekilde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Himalaya tuz lambası ile temizlemek ise en kolayıdır. Çabuk kırılgan yapıya sahip doğal taşlar için oldukça fazla kullanılan temizleme yöntemidir. Bunun için temizlemek istediğiniz taşınızı tuz lambasının yanına koymanız yeterlidir.

Hemimorfit taşı kullanım sıklığına bağlı olarak daha az ve ya daha sık temizlenmeyi gerektirebilir. Bu periyotlar çok sık kullanıyorsanız ayda bir olabilir. Daha seyrek kullanıyorsanız üç ayda bir temizlemeniz yeterli olacaktır.

Hemimorfit taşınızı kullanmadığınız zamanlarda muhafaza etmek için kapalı bir kutu ve ya yumuşak bir bez kese kullanabilirsiniz.

Hemimorfit Taşının Kullanımı

Hemimorfit taşının sertlik derecesi 4,5-5 mohs civarında olduğu için hemimorfit taşı yüzük ve bileklik için pek kullanışlı olmayabilirler. Hemimorfit taşı serttir fakat kolay kırılan bir yapıya sahiptir ve kırılmaları ise düzensizdir. Yüzük veya bileklik kullanmayı düşünüyorsanız kırılma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.

Ayrıca egzersiz yaparken de takı olarak kullandığınız hemimorfit taşlarını çıkarmanızı öneririz. Çizilmesini ve zarar görmesini engellemek için kumaştan yapılmış torbalar kullanabilirsiniz.

Hemimorfit Taşı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Gerçek hemimorfit taşı elinize aldığınızda renginden anlaşılabilmektedir. Fakat her şeyin sahtesinin yapılabildiği günümüzde doğal taşlarda bundan nasibini almıştır. Basit kaldırım taşlarını boyayarak doğal taşların sahtelerinin yapılması çok olasıdır. Bunları anlamanın en basit yolu taşı kırarak içinin ve dışının aynı renk olup olmadığını kontrol etmektir. Taşı kırmadan önce ısıtmayı da deneyebilirsiniz.

Hemimorfit taşı özellikleri fazla olduğundan sahtesinin yapılma ihtimali yüksektir. Bazı imitasyon ürünlerinde kullanılan boyalar ısıyı gördüğünde eriyebiliyor ve altından diğer taşın rengini görebiliyorsunuz. Kimi imitasyon ürünleri ise toz boyalarla boyanıp preslenirler. Bu durumda bu taşların orijinalliğini basit yöntemlerle anlayamayabiliriz. Bunun için üniversitelerin biyoenerji veya arkeoloji bölümlerinde test yaptırabilirsiniz. Ama genelde piyasada ucuz bulduğunuz doğal taş diye satılan taşların orijinal olup olmadıklarını elinize aldığınızda anlamanız yüksek olasılıklıdır.