Ülkemize has bir kristal olan zultanit, dünya üzerinde yalnızca Muğla Milas’ta çıkarıldığı için ender bulunan taşlar kategorisindedir. Topraktan çıkarıldığında irili ufaklı parçalar halinde olup bir kısmı işlenemeyecek kadar incedir. İşlenmesi sırasında da taşın çatlama, kırılma ve ayrılma ihtimali yüksektir ki bu da zultaniti daha değerli hale getirmektedir. Kimi zaman da işlenmemiş doğal ham haliyle kullanılmaktadır. En büyük özelliği ışığa göre renk değiştirmesidir. Bu doğa harikası taş gün ışığında mor, eflatun, pembe ve kahverengi gibi renkleri yansıtırken beyaz ışık altında ise sarı ve yeşilin tonlarına dönüşebilmektedir. Bu özelliği zültaniti mücevher sektöründe benzersiz kılmaktadır. Zümrüt ve elmasla aynı grupta sayılan zultanit 2. türden değerli taşlar sınıfındandır.


                Diaspor mineralinin yasal bir şekilde çıkarılıp kullanılmasını sağlayan kişi Murat Akgün, işlemden geçen bu taşın adını bir Türk taşı olması hasebiyle ‘sultanlara yaraşır’ diyerek Zultanit koymaya karar vermiştir. Yakın zamana kadar tanınmamış olan bu taş hakkında çok ayrıntılı bilgiler henüz bulunmamaktadır.

                Zultanitin özellikleri ve faydaları

1.       Zihni berraklaştırdığı düşünülmektedir. Bu sayede odaklanmayı artırmaktadır.

2.       Vücuttaki stres ve gerginliği azaltıcı etkileri olduğu bilinir.

3.       Negatif enerjiyi emer bu sayede kullanıcılar tarafından nazara karşı koruyucu olduğu iddia edilmiştir.

4.       Özgüven artırıp cesaret verici özelliği vardır.

5.       Kullanan kişinin çevreyle uyumunu artırmaktadır.

6.       Enerjisi sayesinde bedene canlılık vererek insanda girişimcilik özelliğini açığa çıkarır ve bu sayede iş hayatında başarıların artmasına yardımcı olur.

Zultanit bir mücevher taşı olduğu için bakım ve temizliğinin nazik bir şekilde yapılması gerekir. Parlaklığının ilk günkü hale gelmesi için nemli bir bezle nazikçe silinmesi yeterli olacaktır. Ancak taşınızın enerjisini nötralize etmek istiyorsanız toprağa gömmek de temizliği için iyi bir seçenektir.