Diopsit Taşı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Diopsit taşı 1988’de keşfedilmiştir. Diğer bazı doğal taşlardan daha geç bulunan diopsit taşı nedir sorusuna cevap bulmaya çalışacağız bu yazımızda. Diopsit taşı piroksen mineral grubuna aittir. İçeriğinde kalsiyum, magnezyum ve krom bulundurur. Magmatik kayaçlarda bulunur. Ayrıca meteorlarda da rastlanmıştır. Diopsit taşı magmatik kayaçlarda bulunduğu için ülkemizde çıkarılmamaktadır.

Diopsit taşının önemli kaynakları; Madagaskar, Almanya, Sri Lanka, Brezilya, Rusya, Finlandiya, Güney Afrika, Amerika ülkeleridir.

Diopsit Taşı Özellikleri

Diopsit taşı özellikleri bakımından zengin olan doğal bir taştır. Fiziksel özelliklerinin yanında oldukça yararlı özellikleri de bulunmaktadır. Doğal taşlar dünyasında şifalı taşlardan biri olarak yerini alır. Hem beden sağlığımız hem de ruh sağlığımız üzerinde faydalı birçok etkisi vardır. Doğru kullanıldığı takdirde diopsit taşından faydalanılması mümkündür.

Diopsit Taşı Görünüm Özellikleri

Diopsit taşı renksiz, yeşil, sarı, kahverengi, menekşe mavisi, mor renklerinde bulunabilir. Orijinal diopsit taşı yaygın olarak yeşil renginde bulunur. Tıpkı zümrüt yeşiline benzer. Bu rengi ona içeriğindeki krom minerali verir. Bu sebeple yeşil renkli olanları ‘krom diopsit’ olarak da bilinir. Mor ve mavi renkte olan diopsit taşları ise rengini içeriğindeki manganez mineralinden alır. Bunlar da ‘violane’ olarak anılırlar. Zümrüt mücevherine benzemesi sebebiyle diğer doğal taşlardan ayrılarak popülerliği giderek artmaktadır.

Diopsit taşının görünümü yarı saydam ile saydam arasında değişir. Muhteşem bir netliğe sahiptirler. Taşın büyüklüğüne göre rengi de deşebilir. Daha büyük taşlar siyaha yakın bile görünebilirler.

Diopsit Taşı Çeşitleri

İçerdiği minerallere bağlı olarak üç çeşit diopsit taşı bulunmaktadır. Bunlar;

·         Krom Diopsit: Krom içerir. Yeşil renklidir.

·         Lavrovite: Vanadyum içerir.

·         Violane: Manganez içerir. Mavi-mor renklidir.

Diopsit Taşı Beden Sağlığı Üzerine Etkileri

Diopsit taşı iyileştirici özellikleri fazla olan değerli bir taştır. Denge ve sağlık taşı olarak da bilinir. Diopsit taşının beden sağlığımız üzerindeki etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

·         Ameliyat ve ağır hastalıklarda iyileşme sürecini hızlandırır.

·         Böbrekler ve kalp için olumlu etkileri vardır.

·         Kas ağrıları ve spazmlarda etkili olur.

·         Stresle başa çıkmak için kullanılır.

·         Ateş düşürmede yardımcıdır.

·         Vücudun hormon dengesini korumasında yardımcı olur.

·         Diopsit taşı doğal taş olduğundan bilinçli kullanıldığında dolaşım sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olur ve böylelikle toksinlerin vücuttan daha kolay atılmasını sağlar.

·         Kafatası ve kuyruk kemiği arasında bulunan omurların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Yukarıda bahsettiğimiz sıkıntılara sahip kişiler tarafından tedavilerine yardımcı olarak diopsit taşı kullanılabilir. Unutmamak gerekir ki hastalıklarda tek tedavi yöntemi olarak doğal taşlar kullanılmamalıdır.

Diopsit Taşı Ruh Sağlığı Üzerine Etkileri

Her doğal taşta olduğu gibi gerçek diopsit taşı da insanın ruh sağlığı üzerinde olumlu birçok etki yapar.

·         Diopsit taşı sevgi, bağlılık ve güven duygularınızı arttırır.

·         Huzur bulmanıza yardımcı olur.

·         Doğa ile olan bağınızı arttırır. Sizi keşfetmeye iter.

·         Alçakgönüllülük, merhamet ve affetme duygularınızın gelişmesinde etkili olur.

·         Bakış açınızı olumlu yönde etkileyecek, yeni ve farklı fikirlere daha açık olmanızı sağlayacaktır.

·         Yaratıcılığınız üzerinde olumlu etkiler sağlar.

Diopsit taşı doğal taş bileklik veya kolye kullanarak diopsit taşını sürekli üstünüzde taşımanız etkilerini daha fazla hissetmenizde size yardımcı olacaktır.

Diopsit Taşının Çakralarla Uyumu

Vücudumuzda 7 temel çakra bulunur. Bu çakralar omuriliğimiz boyunca sıralanmıştır. Çakra için enerji merkezi de diyebiliriz. Vücudumuzdaki bu enerji merkezlerinin her biri farklı özelliklere sahiptir.   Diopsit taşı çakra etkileri ise birden fazladır. Etkili olduğu çakralardan ilki kalp çakrasıdır. Kalp çakrası koşulsuz sevginin ana merkezidir. Dördüncü kalp çakrasıyla uyumludur. İkincisi ise sakral çakradır. Diopsit taşı sakral çakra ile de güçlü bir etkileşime sahiptir. Sakral çakra ise duygu merkezimizdir. Sakral çakra dengede iken duygularımızda dengede demektir. Diopsit taşı kadınlar için çok güçlendirici bir taştır. Doğrudan duygulara destek verir.

Eğer burçlarla ilgileniyorsanız diopsit taşı burcu ikizler ve kovadır.

Diopsit Taşı Bakımı ve Temizliği

Diopsit taşının sertlik derecesi 5-6 mohs değeri arasındadır. Genelde 2-3 karattan düşüktür diopsit taşları. 2 karat üzeri nadir bulunur. Dolayısıyla darbelere karşı çok uzun süre dayanamayabilir. Diopsit taşı kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle diopsit taşı bakımı biraz özen gerektirebilir. Biraz kuvvetli bir darbe aldığında kırılabilir. Diopsit taşı kullanıyorsanız buna dikkat etmelisiniz.

Diopsit taşı kırılgan bir yapıya sahip olduğu kadar yüzeyi de çabuk ve kolay çizilebilir. Bu yüzden diopsit taşını muhafaza ettiğiniz yerde, ya da üzerinizde taşıyorsanız üzerinizde iken ya da çantanızda taşıyorsanız taşın etrafında onu çizecek materyallerin olmamasına dikkat edin. Diopsit taşı kolye, bileklik, küpe gibi aksesuarlarınızı tek başlarına kullanmanız bunların çizilme, kırılma, çatlama gibi durumlardan korunmalarına yardımcı olabilir.

Diopsit taşını temizlerken herhangi bir kimyasal kullanmanıza gerek yoktur. Bu kimyasallar taşa zarar verebilirler. Çünkü kimyasalların diopsit taşı ile tepkimeye girme ihtimalleri vardır. Bu da taşınızın bozulmasına yol açabilir. Doğal diopsit taşı fiyatları her geçen gün artmaktadır. Elinizde olan taşları zarar görmeyecek şekilde kullanmanızda fayda vardır.

Diopsit taşını temizlemek için sadece su ile yıkamanız ardından yumuşak bir bez yardımıyla kurulamanız yeterli olacaktır.

Diopsit taşını muhafaza etmek için kumaştan yapılmış torba kullanabilirsiniz. Bu çizilme ve kırılma gibi durumları önleyecektir.

Diopsit Taşı Kullanımı

Diopsit taşı kullanmak için tercihinizi kolyeden yana yapabilirsiniz. Diopsit taşı bileklik oldukça hoş durur fakat diopsit taşının kırılganlığı göz önüne alındığında bu bileklik fazla dayanmayabilir. Güzelim taşların kırılmasını istemezsiniz. Yine de bileklik kullanmak istiyorum diyorsanız bilekliğinizi darbelerden korumalısınız.

Bilindiği üzere doğal taşlar tenimizle temas ettiği zaman daha iyi etki gösterirler. Diopsit taşı bileklik fiyatları maliyetli olabilir. Bu durumda tercihinizi yüzük veya tespihten yana yapabilirsiniz. Dua ederken diopsit taşından yapılmış bir tespih kullanabilirsiniz.

Diopsit taşından aksesuar ürünleri oldukça şık bir hediye olacaktır. Anneniz, arkadaşınız, eşiniz için değerli ve güzel görünen bir hediye almak istiyorsanız diopsit taşından yapılmış kolye, küpe, bileklik, yüzük, tespih gibi aksesuarları tercih edebilirsiniz. Şık görünmesinin yanında diopsit taşı anlamı olan faydalı bir hediye olacaktır.

Meditasyon yaparken kullanmak istiyorsanız eğer bir parça diopsit taşını kalp çakrası bölgenizde tutabilirsiniz.