Ay Taşı Nasıl Bir Taştır?

Aksesuar alanında oldukça sık kullanılan ay taşı, doğal ve şifalı bir taştır. Toprak ana taşı ismiyle de bilinen ay taşı, son derece iyileştirici bir taş olarak bilinmektedir. Ay taşı ilk çağlardan beri doğada işlenmemiş bir biçimde bulunur. Toprak ana taşı,  günümüze gelene kadar da mutluluk ve şifa getirdiğine inanılır. Bu taşlar, önemli işlemlerden geçirildikten sonra takı yapımında ve süslenmesinde kullanılmaktadır.

Doğanın içinde yüzde doksan beş oranında beyaz rengiyle bulunan ay taşının alternatif renkleri ise daha koyu olmakla beraber daha değerli ve pahalıdır. Yarı şeffaf ve güzel bir görünüme sahip olan bu taşlar, son derece dayanıklı olmalarıyla da göz önündedir.

Amerika ve Avrupa ülkelerinde Moonstone adıyla bilinen bu taşlar, mavi ve turuncu renkli olan farklı sürümleri de mevcuttur. Turuncu ve mavi renkte olan çeşitleri, genellikle kolye yapımında kullanılmaktadır.

Ay Taşının Özellikleri

Ay taşı, dengeleyici bir taş olarak bilinir ve taşı kullanan kişiyi cesaretlendirmesiyle bilinir, duygularını dengeler. Ay taşı orta sertlikte ve hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebeple işlemden geçirilirken veya takı, aksesuar olarak kullanılırken hassas davranmak gerekir. Bu taş Romalılar tarafından yaklaşık iki bin yıl boyunca kullanılmış olan bir doğal taştır.

Yaydığı ışıkla beraber sevgiyi açığa çıkarttığı düşünülen taş, Hindistan’da da doğanın bir hediyesi olarak görülüp, geleneksel bir düğün hediyesi olarak verilmektedir. Ay taşı özellikleri çok fazla olmasıyla birlikte, çoğu insan, ay taşını şifa kaynağı olarak kullanır. Aynı zamanda kadınların özel günlerini dengelediğine ve doğurganlık etkisi yarattığına inanılmaktadır. Şifa ve denge taşının pek çok özelliği vardır. Bunlardan bir kaçı şu şekildedir;

·         Duygusal dalgalanmalarda dengeleyici bir görev görür.

·         Kullanan insana yaşama sevinci vermektedir.

·         Tokluk hissi verir.

·         Kullanan kişinin içinde umudu yeşerttiğine inanılmaktadır.

Bu taşın, ayın gizemli gücünü içinde barındırdığına inanılır. Özellikle geceleri sağlamış olduğu koruma için seyyah taşı olarak da anılmaktadır.

Ay Taşı Nasıl Oluşur?

Ay benzeri parlaklığı nedeniyle ay taşı, Moonstone olarak isimlendirilen bir doğal taştır. Bu özel taş, milyonlarca yıllık bir süreden sonra oluşumunu gerçekleştirmektedir. Ay taşı oluşumu tamamen doğal süreçlerden geçerek tamamlanır. Dünyanın farklı birçok ülkelerinden ve çeşitli coğrafi kesimlerinden çıkarılabilir. Toprak altında bembeyaz bir şekilde çıkarılan bu taş, ışıkla temas ettikçe yüzeyinde mavi renkler oluştuğu bilinmektedir. Ay Taşı nereden çıkar? Sorusunun cevabı ise, ay taşı açısından en zengin kıta ise Amerika kıtasıdır. Özellikle Brezilya ve Sri Lanka çıkartılmakta ve ay taşını Türkiye de dâhil olmak üzere pek çok ülkeye ihraç etmektedir.

Ay Taşının Faydaları Nelerdir?

Ay taşının şifa vermesi ve ying- yang dengesini sağlayan bir etkisi mevcuttur. Negatif enerjilere karşı kalkan görevi gören bu taş kişiyi tüm olumsuz enerjilerden korunmasını sağlar. Ay taşı faydaları bakımından doğal taşlar içerisinde en güçlü olan taşlardan biridir. Ay taşının faydaları üzerinde bilim insanları tarafından yapılan araştırma ve deneyler sonucunda insan üzerindeki şu etkileri saptanmıştır;

·         Uykusuzluğa iyi gelir.

·         Duygusal gerilimi azaltır.

·         Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir.

·         Böbrek rahatsızlıklarına karşı iyi geldiği düşünülmektedir.

·         Yaşlanmaya karşı iyi gelir ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.

·         İletişimi ve sezgileri güçlendirdiği bilinmektedir.

·         Rüyaların akılda daha çok kalmasını ve net hatırlanmasını sağlar.

·         Kullanan kişiye sempati kazandırır.

Gerçek Ay Taşı Nasıl Anlaşılır?

Ay taşının gerçek olup olmadığını anlamak taşın görünümünden anlamak mümkün. Aynı zamanda ışığa yan bir şekilde tutulduğu zaman mor bir ışık ortaya çıkarmaktadır. Orijinal ay taşı kesinlikle dışı ve içinin uyumlu olması gerekir. Çünkü denge taşı kırıldığı zaman içine ve dışına bakıldığında gerçekliğini anlayabilirsiniz.  Ayrıca imitasyon olan taşların ateşe tutulduğu zaman boyasının çıktığı da görülür. Bu özellikleri sayesinde ay taşının orijinalliğini anlamak oldukça kolaydır.

Şifa Veren Ay Taşı

Araştırmalara göre ay taşı doğurganlığı arttırdığı veya hamilelik evresinde doğumu kolaylaştırdığı bilinmektedir. Ay taşı doğal taş, fiziksel enerjiyi de yükselterek kasların ve kemiklerin rahatlamasına fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda da ortaya çıkan ay taşının enerjisi oldukça yüksektir. Aynı zamanda stres ve depresyonu da azalttığı bilinen ay taşı, insan ilişkilerinde diyalog ve samimiyeti arttırır. Bu sebeple özellikle gün içerisinde yıldızı hızlı düşen insanların kullanması için tavsiye edilir. Ayrıca ay taşının baş ağrısına ve kronik uykusuzluğa da iyi geldiği bilinmektedir. Hatta bazı taş uzmanları şiddetli baş ağrısına neden olan hastalıkların doğal tedavisinde ay taşı kullanımını tavsiye eder.

Ay Taşının Kullanım Alanları Hakkında

Ay taşının anlamı, ay gibi beyaz renkte ancak pürüzlü bir yüzeyi olduğundan dolayı ay taşı olarak anlamlandırılıp isimlendirilmiştir. Dünya çapında fazlasıyla kıymet gören ve en değerli taşlar arasında yer alan ay taşı, farklı mücevherler ve takılarda kullanılmaktadır. Feldspat ailesinden olan bu taşa hecatolit veya adular isimleri bilim dilinde kullanılır. Amerika ve Avrupa da bu türe ait çıkarılan taşlar genel olarak açık turuncudur. Pozitif enerjiye sahip olan ay taşının kullanım alanları ise yüzük, ay taşı kolye ve ay taşı küpe gibi aksesuarların yanı sıra ev eşyalarının süslemelerinde de kullanılır.

·         Ay taşı yüzük

·         Ay taşı kolye

·         Ay taşı bileklik

·         Ay taşı tesbih en sık kullanılan biçimleridir.

Ay taşı aksesuarları klasik veya spor, günlük veya resmi bütün giyim tarzlarına uygun olabilmektedir. Genellikle ay taşı yüzük kusursuz uyumuyla tercih edilmektedir.

Ay Taşı Nasıl Temizlenir?

Ay taşını aldığınızda, kullanım öncesinde ve aralıklarla temizlemeniz önerilmektedir. Yapılan bu temizlik taşın enerjisini düzenlemeye yardımcı olur. Ay taşı bakımı doğal yöntemlerle olur.  Ay taşı aksesuarlarınızı şu yöntemlerle temizleyebilirsiniz:

Deniz suyu veya tuzlu su: Taşınızı seniz suyu ya da tuzlu suda bekleterek temizleyebilirsiniz.

Tuz lambası ile temizleme: Tüm taşlarınızın enerjisini tuz lambasının çevresine yerleştirerek temizleyebilirsiniz.

Tütsü ile temizleme: Yakılan tütsünün yanına taşınıza koyarak temizlenir

Akan su ile temizleme: Akan suyun altında dört veya beş dakika süresinde yıkamak ay taşının temizlenmesini sağlar.

Toprağa gömerek temizleme: En çok uygulanan temizleme çeşididir. Ay taşını yirmi dört saat boyunca açık bir alanda veya bir saksıda toprağa gömerek yapılır.

Ay Taşı ve Burç Uyumu

Güzel, ışıltılı bir görünüm sunan ay taşı değerli taşlar arasında yer almaktadır.  Ay taşı hangi burcun taşıdır? Sorusunun cevabı ise balık, yengeç ve ikizler burcudur. Yengeç, ikizler ve balık burçlarının uğuru olarak bilinen ay taşı, özellikleri ile kullanan insanlara pozitif bir etki kazandırıyor. Normal sertlikte olan ve genel olarak narin davranılması gereken bir toprak ana taşıdır. 

Yengeç, süper yoğun duygulara sahip olabilmektedir. Kötü bir günde yengeç burcunun bütün olumsuz yönleri ortaya çıkarabilir. Ay taşı burcu olan yengeç burcuna sakinlik sağlar ve bazen de kişiyi dengeleyerek dramatik duygulardan uzak kalmasına yardımcı olarak iç gerginliğini hafifletir. Ayrıca ay taşının uyumlu olduğu çakralar da aşağıdaki gibidir;

·         Altıncı alın çakrası ( üçüncü göz)

·         İkinci alt karın çakrası (dalak)

Ay Taşı Efsanesi

Ay taşı Hindistan’da kıymetlenmiştir. Ayın dört elli tanrısı Ganesha’nın alnının ortasında bir ay taşı kullandığına inanılmaktadır. Ay taşı efsanesi Hindu efsanesine göre ay taşının aydan gelen ışık tarafından yaratıldığını belirtmektedir. Hatta eski zamanlarda kişinin dolunay gecesi ağzında bir ay taşı bulundurarak geleceğini görebileceğine inanılıyormuş.

Eski Romalılar da ay taşlarının ay ışığından yaratıldığına inanıyordu. Onlara göre ay taşı, tanrıçaları olan ay tanrıçası Diana’nın görünümünü yansıtmaktadır.