Evde takı yapmak istiyorum düşünceniz var ev bütçenize katkıda bulunmak istiyorsanız öncellikle bu konuda kararlı olmanız gerekecektir. Takı yapmak bir çok diğer iş gibi fazlaca ince detay istiyor. Aynı zamanda kendini yenilemeyi gerektiriyor. Yeni modelleri takip etmek, kullanıcıların ihtiyaç ve zevklerine hitap hakkında bilgi toplamak yapılacak ilk işlerdendir.

Takı yapmak çok güzel bir uğraşıdır; Boş zamanları değerlendirmek için evde iş imkanı sağlamak hem maddi hem de manevi yönden başarı kazandırıyor. Hanımların en çok sevdiği incik boncuk ve süslü takılar yaparak evden para kazanmak çok zevkle yapılan bir iş haline geliyor. Çünkü evde takı tasarımı yapmak çalışanların, emeklilerin, okuyan kişilerin ve özellikle ev hanımlarının rahatlıkla günlük hayatta yapabileceği ve para kazanabileceği bir fırsattır.

Eğer yeterli kararlılığın sizde olduğunu düşünüyor ve başlamak için yeterince isteğiniz varsa takı tasarlamak için size malzemeler gerekecektir. Aparatlar, ipler, boncuklar ve pense gibi araçları satın almakla başlayabilirsiniz. Doğal taşlarla takı tasarımlarınızı süslemek ve değişik tasarımlara dönüştürmek isterseniz sitemizdeki doğal taş boncuklara, takı uçlarına göz atabilirsiniz. Göz alıcı kolyeler için yüz yıllardır ilgi gören yarı değerli taşları kullanabilirsiniz.

Takı tasarımı, el yapımı kolyeler veya doğal taş bileklikler yapmak için aynı zamanda biraz da göz zevki gerekecektir. Görsel yeteneğinizin artması için tasarım çalışmalarınıza katkıda bulunması için moda dergilerine göz atmak yararlı olabilir. Bu dergilerde ünlülerin kullandığı takıları inceleyebilirsiniz.

Takı tasarımı üzerine örnekli çok güzel kitaplar var. Burada takı örnekleri detaylıca resimli şekilde anlatılıyor. Bu kitaplardan da temin edebilirsiniz. Aynı zamanda youtube üzerinde yine videolu anlatımlı dersler izleyebilirsiniz.

Telefon uygulaması önerisi isterseniz görsellerle takı örneklerinin olduğu DIY Creative Bracelet İdeas adlı uygulamayı telefonunuza indirebilirsiniz.

Takılarımı nasıl satarım?

  • Arkadaşlarınıza ve iş arkadaşlarınıza takılarınızı satarak işe başlayabilirsiniz. Haberler duyulmaya başladıkça insanlarda takılarınızı görmek isteyeceklerdir.
  • Ev partileri sizin için doğru mekânlar olabilir. Sizden takı alan insanların mail adreslerini saklayın ve daha sonra bu kişilere davetiyeler ve duyurular gönderin.
  • El sanatları fuarlarına, bitpazarlarına, konferanslara ve kermeslere de katılabilirsiniz.
  • Zamanla kendi pazarınızı oluşturabilirsiniz.
  • Müşterilerinizi tanıdıktan sonra – yaş, cinsiyet, meslek- ürünlerinizi nerede ve nasıl satacağınıza karar vermek daha kolay hale gelecektir.

Takı yaparak ne kadar para kazanabilirim?

Takı yaparak şu kadar kazanırsınız demek zor olsa da zaruri ihtiyaç alanına girmemesi nedeniyle fiyatlar genelde yüksektir. El işi bir takıyı 10 TL’ye mal edip 100 TL’ye hatta daha fazla fiyatlara satabilirsiniz. Bu tamamen yaptığınız takının beğenilmesiyle ilgili olacaktır. Tam değerli taş, altın veya gümüş kullanmanıza bağlı olarak takının fiyatı değişkenlik gösterecektir. Bu işe yeni giren birinin elbette ilk etapta altın veya tam değerli taş kullanması biraz zor olabilir. Bu yüzden yarı değerli taşlar olan akik, ametist, aventurin gibi taşları kullanabilirsiniz.

Takı Yapmak için gereken malzemeler nelerdir?

Boncuklar

Piyasada yapıldığı malzemelere göre isimlenen çok çeşitli renklerde ve boyutlarda boncuklar bulunmaktadır. (Cam, taş,  plastik, tahta, metal boncuklar gibi.) Bir de Fimo hamuruyla kendi boncuğunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Takı yaparken bu boncuklar yerine ya da onlarla birlikte iğne oyasından çiçekler, düğmeler, plastik pullar, çakıl taşları, deniz kabukları, deri şerit parçaları da kullanabilirsiniz. Nelerden yararlanıp, neleri kullanabileceğiniz konusunda sınır hayal gücünüzle doğru orantılıdır.

Sitemizde takı yapmak için ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri bulabilirsiniz. Takı malzemelerine göz atmak için tıklayın.

DİZME MALZEMELERİ

Naylon ipler, çeşitli kalınlıkta misina, zincirler, organze ve saten kurdeleler, teller, deri ya da kadife şeritler vb. kullanılabilir.

BİRLEŞTİRME MALZEMELERİ

Takının tamamlanmasında kullanılan klipsleri ve halkaları satın alabileceğiniz gibi tellerden kendiniz de üretebilirsiniz. Bir de kıstırma dediğimiz, klipsten önce birkaç misina ucunu veya teli biraraya getirmeye, kurdele uçlarını sabitlemeye yarayan bir aparat daha bulunur.

ÇİVİ:

Boncukları takıdan sallandırmak için kullanılan, ucunda küçük bir topuz bulunan tel parçasıdır. Piyasada çeşitli uzunlukta ve renkte olanları vardır. Tel bükme tekniğiyle yapılan takılarda kullandığımız telden çivilerinizi kendiniz de yapabilirsiniz.

KUMAŞLAR:

Takı için önceden belirlediğiniz boncuklarla, pullarla uyumlu ise hemen her kumaşı tasarımlarınız için kullanabilirsiniz.

KEÇE:

Çeşitli renklerde tabaka halinde satılmaktadır. Eğer renklisini bulamazsanız kumaş boyası ile kendiniz de renklendirebilirsiniz.

GALVANİZ LEVHA:

Çatı için oluk malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz. Kumaşın içine yerleştirerek kolyelerinizin, tok durmasını

sağlamış olursunuz.

PÜSKÜL

Çeşitli renklerde ve boyutlarda olmak üzere tuhafiyelerden temin edebileceğiniz gibi ince naylon ipten, çeşitli kalınlıktaki tellerden kendiniz de yapabilirsiniz.

Takı Yapımında Kullanılan Aletler:

KARGA BÜRÜN

Zincirleri açıp sıkıştırmak, halkaları tutmak, klips takmak, kalın telleri düzgün biçimde bükmek için hep bu el aletinden yararlanırız. Takı yapanların vazgeçilmezidir. Şekil olarak penseye benzer ama daha küçük ve narindir. Mümkünse iki tane edinmekte fayda vardır.

KÜÇÜK YAN KESKİ

Bu el aletini telleri, deri şeritleri istediğimiz yerden kesebilmek için kullanırız. Yan keski alırken dikkat edeceğimiz nokta kolayca açılıp kapanmasının yanında uçlarının bir araya gelip, gelmediğidir. İyi bir yan keskinin kesici kısımları birbirine tam olarak dokunur.

ÖRGÜ ŞİŞLERİ

Takı parçalarını bir araya getirmeye yarayan tel halkaları yapabilmek için çeşitli kalınlıktaki örgü şişlerinden yararlanırız. Şişin kalınlığına göre halkanın boyutu da değişir.

TEL ÖRME TEZGAHI

Telleri örebilmek için 5 – 5 -1,5 cm boyutlarında dikdörtgen prizma şeklindeki bir tahtayı bu iş için kullanabiliriz. Ortasına açılan delik ve deliğin kenarlarına eşit aralıklarla çakılacak çivilerle örme tezgahımızı hazırlarız. Bu tahtalardan birkaç tane yapıp, orta delik çaplarını farklı tutarak daha ince ya da daha kalın örgüler oluşturabilmemiz mümkündür. Örme tezgahını yapma imkanınız yoksa takı malzemeleri satan mağazalarda örg ümakarası adıyla bu el aletini edinebilirsiniz.

ÖRME TIĞI

Tel örme tezgahında tellerin ilmeklerini oluşturabilmek için çok kalın uçlu olmayan tığa ihtiyacımız olacaktır. (Örgü makarasını satın alırsanız beraberinde özel tığını da edinebilirsiniz.)

DELİK AÇMA APARATI

Deriye çeşitli büyüklükte düzgün delikler açabilmek için kullanılır. Eğer bu alete sahip değilseniz ve edinemiyorsanız, ayakkabı ve kemer satan mağazalarda bulabilirsiniz, birkaç delik açabilniek için yararlanmanızı sağlayacaklarını ümit ediyorum. Ayrıca iğne, iplik, makas, kalem, sabun, mezro (cetvel), bıçak gibi aletleri de takı yapımında kullanabiliriz.

TENEKECİ MAKASI

Galvaniz gibi sert metal yüzeyleri kolayca kesmekte kullanırız. Yapı marketlerden satın alabilirsiniz.

SİLİKON TABANCASI

Yapıştırma işlerinizin tümünde kullanabilirsiniz, (cam, metal, ahşap, plastik, deri, kumaş gibi) Yapı marketlerde ve büyük kırtasiyelerde satılmaktadır.

(Takı için gerekli malzemeler içerik için kaynak : http://bayanvenus.blogspot.com/2013/12/tak-yapm-icin-gerekli-malzemeler.html )

Takı satmak için site açmak zorunda mıyım?

Takı işinizi bir sonraki seviyeye taşımayı düşünüyor olabilirsiniz. Yaptığım takıları nerede satabilirim diye sorarken, kendi web sitenizi kurabileceğiniz aklınıza gelmiş olabilir. Trendyol, gittigidiyor veya diğer pazaryerlerinde bir şahıs şirketi açarak kolayca satış yapabilirsiniz. Bunun için illa bir web siteniz olması gerekmiyor. Fakat bir web sitenizin olması uzun vadede işinizi büyütmek açısından bir avantaj. Ayrıca: pazaryerlerinde mağazanız olsa bile burada kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı anlatmak için sınırlı bir alanınız oluyor. Yaptığınız takıları göstermek için yüklediğiniz fotoğraf sayısına bile sınır getiriliyor. Kendi web sitenizi kurarsanız, hem işletmenizi daha ayrıntılı bir şekilde anlatabilir, hem de insanlar spesifik ürünler için arama yaptığında google gibi arama motorlarında görünür olabilirsiniz. Aynı zamanda kendinizi, işinizi ve ürünlerinizi anlattığınız web sitesinden satış platformlarına yönlendirme yapabilirsiniz. Elbette bir web sitesi açıp teknik detaylar için yatırım yapmadan önce sosyal medya da aktif olup takipçi sayınızı arttırmanız daha öncelikli olmalıdır. Sosyal medya web sitesine göre başlangıç maliyeti ve teknik detayları nerdeyse hiç yoktur. Sosyal medya hesaplarınızı elinizden geldiğinde aktif tutmayı ve her gün mutlaka bir post atmayı unutmayın. Bu post ve gönderilerde takı ve aksesuarla ilgili hashtagları sıklıkla kullanmalısınız. Sosyal medya da içerik yayınlamak başlı başına bir yazı konusudur. Bununla ilgili ileride zamanlarda bir blog yazısı yazmayı düşünüyorum.