RUTİL KUVARS TAŞI (RUTILE QUARTZ)

İçinde altın iğne, altın tel varmış gibi hoş bir görünüme sahip olduğu için İğnecikli Kuvars adını almıştır. Bazı kaynaklarda golden quartz olarak da adı geçmiştir. Renksiz ya da kahverengi, sarı, açık gri renklerde olabilir. Kaya kristali formunda olan Rutil Kuvars, saydam, yarısaydam ve opak olabilir.

Rutil Kuvars taşının güneş ışığından aldığı enerjiyi mükemmel şekilde dengelediğine ve ruhsal anlamda güçlü bir taş olduğuna inanılır. Bu sebeple meditasyon için en ideal taşlardan kabul edilir.

Rutil Kuvars Taşı Faydaları

  • Enerji yükseltici bir taş olarak bilinir. Aşırı yorgunluk ve bitkinlik hisseden, enerji eksikliği olan kişilere faydalı olacak bir taştır.
  • Karanlık ruh halini yatıştırır ve sakinleştirici özelliği vardır.
  • Yaşama sevinci veren bir taş olduğu, geçmişe olan takıntıları azalttığı bilinmektedir.
  • Hücrelere iyi geldiğine, yenilenme sağladığına ve yaşlanmayı geciktirdiğine inanılır.
  • Cinsel isteksizlik ve kısırlık üzerinde olumlu olduğu düşünülmektedir.
  • Rutil Kuvars'ın uykusuzluk problemlerine iyi geldiği düşünülmektedir. 

(Yukarıda belirttiğimiz faydalar çeşitli inançlara, taş bilimcilerin ve alternatif tıbbın sunduğu bilgilere dayanmaktadır, kesinliği bulunmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve rahatsızlıklarınızda öncellikle bir uzmana görünmenizi, doğal taşları sadece yardımcı unsur olarak kullanmanızı öneririz.)

Rutil Kuvars Taşı Uyumlu Olduğu Burçlar: İkizler, Koç, Boğa, Oğlak, Terazi, Yengeç

Rutil Kuvars Taşı Diziler için tıklayınız.

Kuvars Taşı (Kuvars Ailesi) Nedir?

Kuvars taşı denildiğinde akla tek bir taş gelse de aslında Kuvars bir taş ailesinin genel adıdır. Kuvars doğada farklı çeşitleri bulunan metaformik ve tortul kayaçlardandır. Kuvars taşı olarak bilinen doğal taşın esas adı kuvars kristalidir. Kuvars, geçmişte sihir, büyü gibi metafizik alanlarda ve alternatif tıpta kullanılmıştır. Günümüzde yine alternatif tıptan ve takı tasarım, inşaat ve dekorasyon sektörlerine kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Endüstriyel alanda, elektronik iletici ve ayırıcı olarak, saatlerde, deterjanlarda, diş macunlarında, cam ve elektrik ışıklandırmalarında kullanılmaktadır. Yaydığı enerji ve bazı hastalıklara şifa olması açısından takı sektöründe kullanımı oldukça yaygındır. Orta çağda ve öncesinde insanlar, Kuvars'ın gizli güçleri olduğuna inanırlarmış bu nedenle krallar ve soylular asalarında, kılıç kabzalarında veya üstlerinde kuvars taşı bulundururlarmış.

Kuvars grubuna ait çok çeşitli taşlar vardır ve bu taşlar kendi adıyla anılmaktadır. Agat (Akik), Kalsedon, Krizopraz, Kantaşı, Sitrin, Ametist, Ametrin, Jasper, Aventurin bu taşlardan bazılarıdır. Rockkristal (Kaya Kristali veya Sallantılı, Oynak Kristal), Smoky (Dumanlı) Kuvars, Rose (Gül, Gül Renkli) Kuvars, Milky (Sütlü, Süt) Kuvars, Cat’s-Eye (Kedi Gözü) Kuvars, Rutilated (İğnecikli) Kuvars gibi türler ise yarı bağımsız şekilde anılmakla birlikte, yine de Kuvars adı altında varlığını sürdürmektedir.  Kuvars taşları genellikle kristal ve kolay kırılabilen yapıdadır.

Kuvars Ailesi'nin Genel Özellikleri

Kuvars taşlarının bulunduğu ortamdaki negatif enerjiyi ve elektronik cihazların yaydığı radyasyonu yok ettiği bilinmektedir.

Basınç uygulanması durumunda, kuvars kristalinin elektriksel gerilim ürettiği bilinmektedir ve bu özellik piezoelektrik olarak adlandırılmaktadır.

Bazı kuvars çeşitlerinin içinde donmuş su damlaları bulunur.

Kimyasal Formülü: SiO2

Kimyasal Grubu: Silikat

Yapısındaki mineraller: Silisyum, Alüminyum, Demir, Titanyum, Lityum, Kalsiyum, Magnezyum olmak üzere eser miktarda çok fazla ve değişik minerallere sahiptir.

Sertlik Derecesi: 7

Özgül Ağırlığı: 2.65

Görünümü: Saydam (şeffaf) veya yarısaydam, opak

Parlaklığı: Camsı

Kuvars Çeşitleri

Kuvars, “iri kristalli” ve “kriptokristalen” olarak iki gruba ayrılır. Bu gruplarında kendi içinde çeşitleri vardır.

İri kristalli kuvars çeşitleri: Süt kuvars, ametist, mavi kuvars, pembe kuvars.

Kriptokristalen (mikro kristalli) kuvars çeşitleri: Kalsedon, agat, oniks, akik, çökmetaşı, sard tripoli, karnelian, krizopras, heliotrop, plazmapras, jasp, flint, çört, novakulit.

Renkli kuvarsların kendi aralarındaki bazı çeşitleri: Sarı kuvars (sitrin), portakal rengi kuvars (medeira sitrini), saydam kuvars (dağ kristali veya necef taşı), kahverengi kuvars (dumanlı), koyu kahverengi veya siyah kuvars (morion), menekşe kuvars (mor necef veya ametist), kan rengi kuvars (yemani), yeşil kuvars (kloritli), pembe kuvars (hematoyit), kırmızı yıldız taşı (aventurin), rutil iğneli kuvars, amyant lifli kuvars (kedigözü), kaplan gözü kuvars, şahin gözü kuvars.

Kuvars Taşı'nın Çıkarıldığı Yerler

Kuvars, doğada en bol bulunan değerli doğal taşlardandır. Dünyada neredeyse her bölgede bulunan Kuvarsın en yaygın çıkartıldığı ülke Brezilya'dır. Afrika kıtasında bulunan birçok ülkede de oldukça yaygın bulunmaktadır. Bunların dışında Çin, Hindistan, ABD, Angola, Namibya ve Madagaskar’da bulunmaktadır. Amorf veya kriptokristalin kuvars oluşumlarının bulunduğu ülkeler ise; Arjantin, Avusturya, Belçika, Macaristan, Lüksemburg, Güney Afrika, Norveç ve İspanya’dadır.

Türkiye de ise Antalya (Gazipaşa, Kalekaldıran, Melen), Zonguldak (Alaplı, Şapçaköy), Kastamonu (Daday), İstanbul (Beykoz), Adana (Feke, Saimbeyli, Horzum), Yozgat (Çomakdağı), Denizli (Şirinköy) illerinden çıkarılmaktadır. Özellikle dumanlı kuvarsın en güzeli olan ‘Morion’ Türkiye’de çıkartılmaktadır. Türkiye’deki toplam kuvars minerali rezervinin 6.3 milyar ton, kuvars kumu rezervinin ise 65 milyon ton civarında olduğu bilinmektedir.

Kuvars Taşı Nasıl Temizlenir?

Kuvars ailesinin tamamını bir arada bulundurmakta yarar vardır. Çünkü bu taşlar birbirlerinin güçlerini artırırlar, birbirlerini temizler ve arındırırlar. Bunun dışında taşlarımızı zaman zaman temizlemek zorundayız. Ayda bir; normal suyla yıkamak ya da 1 gün toprağa gömmek kuvars taşının temizlenmesi için yeterlidir.