Akik Taşı Faydaları ve Özellikleri

Aksesuar alanında sıkça kullanılan akik taşı doğal ve şifalı bir taştır. Renk seçeneği bakımından çeşitlilik gösterir. Bu renklerin her birinin farklı faydalarının olduğu doğal akik taşı birçok insanın çeşitli takılarla yanında taşımayı tercih ettiği bir taştır. Dolayısıyla aksesuar alanında çok fazla örneği bulunur. Akik taşı doğada en kolay bulunabilen doğal taşlardan bir tanesidir. Volkanik tepkimeler sonucu olduğu bölgelerde bulunan ve çok uzun yıllardır insanların kullandığı akik taşı, agat ismiyle de bilinmektedir.

Adını Sicilya’da bulunan Achates Nehri’nden almıştır. Akik taşı anlamı için “Ölümsüz Taş” ya da Yemen taşı isimleriöz kullanılmaktadır. Akik taşı diğer doğal taşlarda olduğu gibi her insanda aynı özelliklerle ortaya çıkmaz. Burçlara ve karakterlere göre farklılıklar gösterebilir. Bu sebeple akik taşı, her insanın faydasını görebileceği bir taş değildir. Ölümsüz taş olarak anılan akik taşının bilinen diğer ismi ise Yemen taşıdır.

Bebeklere akik taşı şifalı olması sebebiyle birçok şekilde kullanılır. Çok eski tarihlerden itibaren insanların şifa bulmak için kullandığı bu taş, fiziksel ve ruhsal pek çok konuda şifalı olmasıyla bilinmektedir. Günümüzde takı haline getirilen akik taşı bileklik kadın ve erkek modelleri, yüzükler ve kolyeler gibi çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.

Akik Taşının Özellikleri Nelerdir?

Fazlasıyla sert olan ve kolay şekil almayan akik taşı, Kuvars grubundan bir taştır. Fiziksel, ruhsal ve metafiziksel olarak birçok konuda faydalı olduğu bilinmektedir. Akik taşı özellikleri herkeste aynı şekilde işlememektedir. Her kişiye ve özellikle burca göre faydaları değişkenlik gösteren akik taşı terapilerde kullanılmaktadır. Burçlarda ise doğal taşlar oldukça önemlidir.

·         Akik taşı susuzluğa iyi gelmesiyle bilinir. Susuzluk hissinde ağıza alındığında kısmen de olsa bir ferahlık hissi vermektedir. Çöl gibi kurak ortamlarda yaşayan kişilerin tercih ettiği bu yöntem akik taşının tükürük bezlerini harekete geçirmesi sonucu olmaktadır.

·         Akik taşının birçok farklı rengi vardır ve her rengin şifası farklıdır. Strese iyi geldiği bilinen akik taşı doğru kullanımda ruhsal olarak iyileşmeyi kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.

·         Taşın yapısı saydam ve yarı saydam olarak geçmektedir. Işığı geçiren bir yapısı vardır. Bu özelliği, güneş ışınıyla birlikte bedene temas eden akik taşını, vücuda faydalı hale getirmektedir.

·         Akik taşı çakra için oldukça iyidir.

·         Akik taşının eski çağlarda zırhlarda kullanıldığı bilinmektedir.

Akik Taşının Faydaları Nelerdir?

Akik taşı özellikle ruhsal olarak iyileşmeyi sağlayan şifalı bir taştır. Antik çağlardan beri çeşitli takılarda kullanılan ve insanların yanından ayırmamaya özen gösterdiği akik taşı her dönemde ve toplulukta farklı sebeplerle kullanılmıştır. Fakat hepsinin ortak amacı yüksek enerjisiyle iyi hissetmektir. Akik taşı çeşitleri ve faydaları arasında en bilineni ise kişiye iyi enerji vermesi ve pozitif bir his uyandırmasıdır. Burçlarla ilişkisi olduğu bilinen akik taşı her bir burç için farklı etkilere sahiptir. Takı olarak da kullanılabilen ve böylece devamlı bedenle teması olan akik, kuvars formu ile evlerde süs olarak kullanılabilir.

v  Şans getirdiğine inanılan akik taşı kötü enerjileri uzaklaştırmada kullanılır. Güvensizlik ve kıskançlık duygusundan kurtulmak, korkuyu uzaklaştırmak için bu taş, sık sık tercih edilmektedir.

v  Cilt lekelerine iyi gelen akik taşı vücudu toksinlerden arındırır.

v  Akik taşı faydaları arasında gözlerin üzerindeki yorgunluğu almak vardır.

v  Duygusal olarak zorlanılan zamanlarda iyi hissetmeye yardımcı olan bu taş pozitif bir enerji verir.

v  Çok hareketli çocukların bu taşla devamlı teması halinde sakinleştikleri görülmüştür.

v  Sindirimle ilgili problem yaşayanların yanlarında taşıdığı bir taştır ve bağırsaklara iyi gelmektedir.

v  Bir tür topraklama taşı olması sebebiyle vücuttaki fazla elektriği boşaltarak, negatif enerjileri uzaklaştırır.

v  Orjinal akik taşı, kemiklere ve dişlere iyi gelmesiyle bilinir.


   Akik Taşı Kullanım Alanları

Akik taşı uzun yıllardan beri çeşitli takılarda kullanılmıştır. Akik taşı yüzük kolye ve bileklik modelleri oldukça şık görüntüler oluşturur. Hem estetik görüntüsüyle güzel bir mücevher olması hem de şifalı özelliğiyle insana faydaları düşünüldüğünde en mantıklı kullanım şekli bu olmuştur. 

En çok yüzüklerde kullanılan akik taşı farklı renk seçeneklerine sahiptir. Her burç ve kişi için farklı anlamı ve faydası olan akik taşı, her rengiyle değişiklik göstermektedir. Akik taşının bu kadar çok çeşidinin olması takı olarak kullanımda çok fazla seçenek imkanı sunmaktadır.

Akik taşlı kolye, her zaman bedene temas ederek, kişinin yanında taşıyabileceği ve gayet şık olan bir seçenektir. Akik taşı evlerde kristal kuvars formunda bulundurulup, süs eşyası olarak kullanılabilir. Fakat vücuda temas etmesi veya devamlı vücudun yakınında bulunması şifasının etkisi için iyi olacağından takı formu çok daha kullanışlıdır.

Farklı renk seçenekleriyle akik taşlı bileklik modelleri herkesin zevkine hitap eder. Akik taşı sadece kadınlar için takı olarak üretilmez ve erkekler için de bu şifalı taştan birçok takı ve tesbih yapılmaktadır. Erkeklerin daha çok tercih ettiği takı olan bileklik için akik taşı erkek bileklik modelleri bulunmaktadır.

Akik Taşının Çeşitleri Nelerdir?

Akik taşı renklerine göre farklılık göstermektedir. Her renk için akik taşı anlamı değişmektedir. Akik taşının her bir çeşidi farklı faydalara sahiptir; hepsi farklı özellikteki kişilere hitap etmektedir. Akik taşı pembe, sarı, mavi, siyah, mor, beyaz, kahverengi, turuncu, kırmızı ve yeşil renk seçeneklerine sahiptir.

1-      Siyah Akik Taşı: Akik taşı çeşitleri arasında en dikkat çekici ve göze çarpan renk siyahtır. Siyah akik taşı metabolizmayı ve kan dolaşımını düzenleyici etkiye sahiptir. Aynı zamanda cilt problemlerine iyi geldiği bilinen siyah akik taşı diş ve kemik sağlığına da oldukça faydalıdır. Çeşitli takılarda kullanılabilen bu taşın en sık tercih edilen şekli siyah akik taşı kolye ürünüdür.

 

2-      Pembe Akik Taşı: Kristal minerallerinden oluşan pembe akik taşı çok faydalıdır. Strese karşı etkili bir kaynak olan pembe akik taşı pozitif enerji vererek, iyi hissedilmesini sağlar. Baş ağrısına iyi gelir ve göz sağlığı için oldukça etkili bir taştır. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan cep telefonları ve bilgisayar bilindiği gibi radyasyon yayar. Pembe akik taşı ise bu radyasyona karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

 

3-      Beyaz Akik Taşı: Tansiyonu dengeleyici özelliğe sahip olan beyaz akik taşı, uyku düzensizliklerine karşı etkili ve karabasan sorununa karşı koruyucu bir taştır. Konsantrasyonu sağlamada oldukça etkili olan beyaz akik taşı, zihni canlı tutmaya yardımcı olur. Bedeni kuvvetlendirici etkisi olduğu bilinen bu şifalı taş vücuttaki ağrılara iyi gelmektedir.

 

4-      Sarı Akik Taşı: Sarı akik taşı tıpkı diğer renklerde olduğu gibi oldukça faydalıdır. Özellikle karaciğere iyi geldiği bilenen bu taş boğaz rahatsızlıklarında tedavi amaçlı kullanılır. Mutluluk veren bir taştır. Ruhsal dengeyi sağlama konusunda oldukça yardımcıdır. Heyecan, stres ve korku gibi kontrolü zor ve rahatsız eden duyguları kontrol altına almaya hatta tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Nazara karşı koruyucu etkisi bulunan sarı akik taşı, üzerinde taşıyan kişiye mutluluk vermektedir.

 

5-      Kırmızı Akik Taşı: Göz alıcı bir renge sahip olan kırmızı akik taşı faydaları ise oldukça fazladır. Hamilelerde bebek ve anne sağlığı için koruyucu etkiye sahiptir. Negatif enerjiden arındıran kırmızı akik taşı üzerinde bulunduğu kişinin olumsuz etkilerden korunmasına yardımcı olmaktadır. Kalp rahatsızlıklarına karşı koruma etkisi vardır ve birçok kişinin yaşadığı stres problemlerini çözmeye yardımcı olmaktadır. Damarları korur ve kan dolaşımını düzenler.

 

6-      Mavi Akik Taşı: Oldukça güzel bir görüntüye sahip olan mavi akik taşı takılarda çok tercih edilen bir taştır. Gri rengin de yer aldığı mavi akik taşında farklı renk tonu seçenekleri bulunmaktadır. Özgüven taşı olarak adlandırılan mavi akik taşı, sosyalleşmeyi arttırıcı özelliğe sahiptir. Kişiye cesaret ve iyimserlik verir. Mavi akik taşı ağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı kesme özelliğine sahiptir. İnsana pozitiflik aşılayan bu taş hayal gücünü arttırmada oldukça etkilidir. Hitabet konusunda olumlu bir etkiye sahiptir ve heyecanın dizginlenmesini sağlar.

 

7-      Yeşil Akik Taşı: Farklı tonlarıyla oldukça şık ve göz alıcı renklere sahip olan yeşil akik taşı yine takılarda sıklıkla tercih edilen bir seçenektir. Yeşil akik taşı kolye en çok kullanılan takı çeşitlerindendir. İnsanın duygu durumlarını ve günlük hayatını oldukça etkileyen çakralara karşı olumlu etkisi olan yeşil akik taşı, zihinsel rahatsızlıklara karşı iyi gelmektedir. Akıl ve mantık gücü için oldukça faydalıdır. Saç ve cilt için iyileştirici özellikte olan yeşil akik taşı, negatif enerjiyi pozitif enerjiye dönüştürmede yararlıdır.

 

8-      Kahverengi Akik Taşı: Çok şık bir görüntüye sahip olan kahverengi akik taşı beden ve ruh sağlığı için faydalıdır. Lohusa dönemindeki kadınlara karşı oldukça olumlu etkileri olduğu bilinen bu taş sinirlere iyi gelmektedir. Kişiye hoşgörülü bir bakış açısı kazandırır ve taşıyan kişiye şans getirmesiyle bilinir. Ağrıları azaltan kahverengi akik taşı, uykusuzluğa karşı oldukça etkilidir.

 

9-      Turuncu Akik Taşı: Birçok faydası olan akik taşının bir diğer rengi ise turuncudur. Turuncu akik taşı tembelliğe iyi gelir. Konsantrasyon problemlerini çözerek dikkatin toplanmasına yardımcı olur. Ümitsizlik gibi negatif özellikleri ortadan kaldırmakta oldukça etkilidir. Taşıyan kişiye iyimser ve pozitif duygular hissettiren turuncu akik taşı, gerginlik hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olarak kişiye sakinlik kazandırır.

 

10-   Mor Akik Taşı: Mor renkli hakiki akik taşı fazlasıyla canlı ve göz kamaştırıcı bir renge sahip olmasıyla bilinir. Taşıyan kişinin kuracağı iletişimlerin kolay ve olumlu olmasını sağlayan mor akik taşı ruhsal açıdan koruyucu bir özelliğe sahiptir. Sakinleştirici özelliği olan bu taş vücut ağrılarına iyi gelmesiyle bilinmektedir.

 

11-   Ateş Akik Taşı: Görüntüsüyle oldukça etkileyici olan ateş akik ise akik taşının bir diğer türüdür. Bu akik taşı türünün eski dönem şairlerine ilham olduğu söylenmektedir. Nazar ve kötü enerji için güçlü bir koruma sağlayan ateş akik taşı topraklama özelliği ile fazla elektriği atmaya yardımcı olmaktadır.

 

12-   Yosun Akik Taşı: Rengi ile eski tarihlerde tarımla uğraşan kişilere şans ve bereket getirdiğine inanılan yosun akik taşı oldukça faydalıdır. Eski din insanlarının şifalı bulduğu bu taş, yine eski dönemlerde verdiği enerji sebebiyle savaşlarda devamlı kullanılmaktaydı.

Akik Taşı Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğal taşlar şifalı ve olumlu etkileriyle bilinirler. Fakat bu olumlu etkilerin devamlı olabilmesi için bu taşların düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Bulunduğu ortamdaki enerjileri düzenlemeye yardımcı olduğu için zamanla kötü enerji birikebilir ve bu durum taşın etkisini azaltır.

Akik taşı bakımı için birkaç saat ayrılması gerekmektedir. Temizlik için iki tane yöntem bulunur. Bunlardan bir tanesi akan suyun altında yaklaşık bir saat bekletmektir. Fakat günümüz şartlarında su kaynaklarını bu şekilde harcamak iyi olmayacağı için bu yöntem pek tercih edilmez. Ancak bir nehir ya da akarsuya ulaşım varsa bu yöntem kullanılabilir.

Akik taşı temizliği için gereken diğer yöntem ise güneş ışığında bekletmektir. Akik taşını güneş ışığında yaklaşık olarak 1-1.5 saat bekletmek enerjisini nötrlemeye yardımcı olacaktır. Günlük temizlik için kesinlikle kimyasal bir madde kullanılmamalıdır ve temiz bir bezle silinmesi yeterlidir. Akik taşı yüzük, kolye ve bileklikler de bu yöntemlerle temizlenebilir. Doğal bir taş olduğu için temizliğinde doğadan faydalanmak enerjisi için daha iyi olacaktır.

Gerçek Akik Taşı Nasıl Anlaşılır?

Akik taşının sahte üretimleri birçok şekilde yapılmaktadır ve özellikle aksesuar alanında kullanılmaktadır. Fakat akik taşının gerçek olup olmadığını anlamak mümkün. Sahteleri genellikle plastikten yapılır ve sertleştirilerek, akik taşı görüntüsü verilir. Akik taşının içi tıpkı dışı gibi, aynı renk ve biçime sahiptir.

Akik taşı kristal formlarının bir parçası kırılıp, içine bakılarak gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Gerçek akik taşı bileklik kolye veya yüzüklerde ise kırma işlemi yapılamayacağı için bir çakmak yardımıyla taşın bir bölümü ısıtılır. Sahteleri plastikten yapıldığı için bu ısı erimesine veya şekil değiştirmesine sebep olacaktır. Eğer taş gerçekse hiçbir zarar görmez.

Akik Taşı Nasıl ve Nereden Elde Edilir?

Akik taşı doğada özellikle volkanik faaliyetlerin olduğu bölgelerde bulunmaktadır. Akik taşı volkanik bölgelerde sıkışan gazların etkisiyle ve üzerinden geçen uzun yıllarla sertleşir ve çeşitli renkler alır. Yakınlarında kireç taşı ve mercan bulunma olasılığı fazla olan akik taşını eski volkanik bölgelerde oluşan heyelanlar sonucu bulmak kolaydır. Volkanik bölgelerin yanında deniz kıyılarında da bolca bulunan akik taşı dünyada en çok bulunan doğal taşlardan bir tanesidir. Irmak kenarlarında sıkça rastlanabilen akik taşı, Türkiye’de en çok Karadeniz Bölgesinde çıkarılmaktadır. Dünyada ise en çok akik taşı çıkarılan ülkeler arasında Çin, ABD, Brezilya, İtalya ve Meksika yer almaktadır. Her çeşidinin farklı bölgelerde çıkarıldığı akik taşının Türkiye’de çıkarılan yer ve çeşidine göre listesi şu şekildedir:

  • Erzurum /Şenkaya: Çeşitli akik türleri çıkarılmaktadır.
  • Kızılcahamam ve Çamlıdere: Taşlanmış ağaç akik
  • Eskişehir: Bantlı akik ve dendritli akik taşı.
  • Bilecik: Yosunlu akik (agat) taşı.
  • Yozgat: Kendine has desenleri olan taşlar çıkarılmaktadır.

Akik Taşının Burçlarla İlişkisi

Akik taşının diğer doğal taşlar gibi belli burçlarla ilişkisi vardır. Her burcun temsil ettiği birden fazla doğal taş vardır ve bir doğal taş birden fazla burç için faydalı olabilmektedir. Akik taşı da renklerine göre farklı burçlara iyi gelmektedir. Burçların temsil ettiği taşların olmasıyla birlikte bu taşların yanında kullanılabilecek çeşitli doğal taşlar mevcuttur.

-          Boğa Burcu: Boğa burcu akik taşının temsil ettiği burçlardan biridir. Yeşil akik ile mavi akik bu burçtaki kişilere faydalı olmaktadır.

-          İkizler Burcu: İkizler burcunun temsil ettiği akik türü ise yosunlu akiktir.

-          Yengeç Burcu: Renk ayrımı olmaksızın, bütün akik taşları yengeç burcu için kullanılabilir.

-          Başak Burcu: Akik başak burcunun temsil ettiği bir taş olmasa bile diğer taşlarla birlikte kullanılabilen bir doğal taştır.

-          Yay Burcu: Yay burcu için kullanılması gereken akik taşı türü ise mavi akiktir.

-          Kova Burcu: Kova burcunun taşları arasında bulunmayan akik taşı bu burcun taşları ile birlikte kullanılabilmektedir.

-          Oğlak Burcu: Oğlak burcunun taşları arasında renk ayırt etmeksizin bütün akik taşları yer almaktadır.